Mit tegyünk, ha itt a kánikula?

Alena Urvayová belgyógyász tanácsai

Elsősegély

* Itassunk sok folyadékot a beteggel!

* Hagyjuk nyugodtan feküdni hűvös, árnyékos helyen!

* Ha nincs eszméleténél, helyezzük stabil oldalfekvésbe!

* A testre tegyünk benedvesített törülközőket, vagy csavarjunk köré nedves lepedőt, fürdőlepedőt, amíg a mentőre várunk, vagy úton vagyunk a kórház felé!

*  Ha súlyos hőgutára gyanakszunk, azonnal hívjunk mentőt, vagy szállítsuk a beteget a legközelebbi ügyeletre! Azonnali ellátás szükséges, hogy megelőzzük a kómába esést vagy a halált.

 

Javában tombol a nyár, a hőmérő higanyszála gyakran 30 °C fölé emelkedik, tikkasztó a hőség. Délkelet-Európában a kánikula még emberéletet is követelt. A két turistaparadicsomban, Görög- és Törökországban 45 fok körüli, sőt a strandokon 50 fok feletti értékeket is mértek a nyáron.

A 30 °C fölötti hőség nagyon megterhelő a szervezetnek, mindannyian szenvedünk tőle, a gyermekek és az idős, beteg emberek számára veszélyes is. Ezt MUDr. Alena Urvayová belgyógyász mindjárt előrebocsátja. „Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha hőségben hosszabb ideig süt a nap a fejünkre, napszúrást kaphatunk, még ha vízparton vagyunk is. Kezdetben nem érzékeljük a tüneteket – kábultság, szomjúságérzet, szédülés, fejfájás, hányinger, kimerültség –, mivel órákkal később, sokszor csak este jelentkeznek. Súlyosabb szövődményei ritkán fordulnak elő, de ezek kellemetlen tünetekkel járnak – láz, tudatzavar, eszméletvesztés társulhat az említettekhez, ilyenkor elkerülhetetlen a kórházi kezelés. A tűző napon fokozottan izzadunk. Ez nagy folyadékvesztést okoz. Igyunk vizet, ne túl hideget, de csak óvatosan, kortyonként. A sóveszteséget is pótolni kell: lehetőleg szénsavmentes, ásványi anyagokban gazdag vízzel.”

 

Vízparton

„Nyáron az is vágyik a vízhez, aki nem tud úszni – folytatja a doktornő. – Csak vigyázzunk: élvezzük a vizet, de a fürdés, a szórakozás ne járjon tragikus következményekkel! Csak olyan vízben fürödjünk, amelyet ismerünk, ismeretlenbe semmi esetre ne ugorjunk bele. Minden nyáron történnek egész életre kiható balesetek strandon, vízparton azáltal, hogy valaki sekély vízbe ugrik. Ilyenkor nemcsak a csigolyák, porckorongok vagy a gerincet környező izmok, szalagok sérülhetnek, hanem a gerincvelő is, ami bénulást, éber kómát, súlyosabb esetben halált okozhat. De nemcsak a víz mélysége lehet probléma. A fejet és az arcot is védeni kell (ezt teszik a jeges vízbe mártózók is), mert az itt található vérerek azonnal összehúzódnak, s a légzés nehézkessé válik – ezért láthatjuk, hogy a hideg vízben fürdőzők kapkodják a levegőt –, a pulzusszám megemelkedik. Erre ügyelni kell.”

 

Mennyit legyünk a napon?

„A napozókrémek nem arra valók, hogy bármelyikkel is korlátozás nélkül mozoghassunk a tűző napon, hanem arra, hogy ne égjen le a bőrünk – figyelmeztet a szakember. – Magasabb faktorszámú fényvédők használatával meghosszabbíthatjuk ugyan a napon való tartózkodást, de a rendelőben is azt tapasztalom, hogy a bőrbetegségek száma – sajnos, a rákos eseteké is – jóval nagyobb, mint a múltban volt, s egyre nő; tehát nem mondhatjuk, hogy a fényvédők teljes védelmet nyújtanak, s használatukkal reggeltől estig kint lehetünk. Délelőtt 11-től délután 2-ig egyáltalán nem ajánlatos a napozás. Ha egész napos túrára megyünk, hatékony, jól elkenhető napozókrémmel (nem mindig a legdrágább a leghatékonyabb!) védjük bőrünket a napsugarak közvetlen hatásától. Hazatérve ha alaposan lezuhanyoztunk, is ápoljuk a bőrt. A túra alatt se feledkezzünk meg arról, hogy eleget igyunk, hogy ne hevítsük túl szervezetünket, s itt sem árt, ha a víz ásványi anyagokat tartalmaz. Túra során is védjük a fejünket, akár nedves sapkával, mert ha egész nap a szabadban vagyunk, ráadásul sokat mozgunk, s közben enyhe szellő fújdogál, könnyen kaphatunk napszúrást vagy hőgutát. Legalább 2–2,5 liter folyadékot fogyasszunk mindennap, s ügyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk elég ivóvíz, ha szabadidős programokon veszünk részt!”

 

Mit együnk?

„Kánikulában megesik, hogy nem kívánjuk az ételt. De enni azért kell – hangsúlyozza a szakember. – Arra ügyeljünk, hogy ne fogyasszunk bő olajban sült, fűszeres ételeket, mert ezek nagyon megterhelik a szervezetet. Melegben együnk könnyen emészthető ételeket és minél több zöldséget, gyümölcsöt. Vigyázzunk, ha egzotikus országba megyünk nyaralni: lehetőleg csak a szállodában étkezzünk, ismeretlen helyen, utcai árusoknál ne vásároljunk ételt, mert ott nem mindig megfelelőek a higiénés körülmények, s ételmérgezést, fertőzést kaphatunk. Legyünk tekintettel arra is, hogy a jégkockát sok országban csapvízből készítik, ami azért veszélyes, mert sok helyen a csapvíz nem ivóvíz minőségű, így melegágya lehet a hepatitis A vírusnak.”

 

Ha útnak indulunk

Hogyha nem garázsban parkolunk az autóval, nem ritka, hogy mikor kinyitjuk az ajtót, a tűző napon 70 fok van benne. „A forróságban jóval szaporábban ver a szív. Hamar elfáradunk, s a meleg jelentősen rontja a gépkocsivezető teljesítményét, eltereli a figyelmet; ezért ha lehetséges, teremtsünk a vezetéshez megfelelő körülményeket. Nyáron akár 50 fok is lehet a kocsiban, így ügyeljünk a szellőztetésre, mert a meleg súlyos esetben hőgutát is okozhat. Ha valaki az utasok közül érzékeny a légkondicionálóra, öltözzön fel megfelelően. A szabályozó 21 fok fölötti értékre való állításával, a szellőzők mennyezetre irányításával elkerülhető a megfázás.”

 

Hogy ne kapjunk napszúrást

Ø     Ne legyünk hosszú időn át a tűző napon, főleg ne délelőtt 11 és délután 2 óra között.

Ø     Használjunk magasabb faktorú fényvédő krémet. Bár a napszúrásnak nem feltétele a leégés, a kettő gyakran jár együtt.

Ø     Sapkával, kalappal, kendővel védjük fejünket a napsugaraktól!

Ø     Igyunk sok folyadékot, lehetőleg vizet.

Ø     Kerüljük az alkoholt és a kávét.

Ø     Kerüljük a nagyobb fizikai megterhelést; ha sportolunk, a reggeli vagy az esti órákban tegyük.

Ø     Sporttevékenységet csak azok folytassanak, akik edzettek.

Ø     Fokozatosan szoktassuk magunkat a napsütéshez.

 

Ha már megtörtént a baj

·         Láz esetén vegyünk be lázcsillapítót.

·         A folyadékvesztést pótolni kell, de csak óvatosan, apránként igyuk a vizet. Ihatunk gyógyteát is, de nem melegen!

·         Pótolni kell a sóveszteséget is: lehetőleg szénsavmentes ásványi anyagokban gazdag vízzel.

·         Vegyünk langyos zuhanyt, esetleg csavarjunk testünk köré nedves lepedőt vagy fürdőlepedőt.

·         Tegyünk hideg vizes borogatást a homlokunkra és a tarkónkra.

 

A hőguta tünetei

* Enyhébb esetben: Szédülés, ájulásközeli állapot, izzadás, szomjúság, étvágytalanság, izomgörcs.

* Súlyosabb esetben: Nyugtalanság, izgalom, zavarodottság, az izzadás teljes hiánya vagy rendkívül intenzív verejtékezés, gyors pulzus, bizonyos esetekben hasmenés, eszméletvesztés.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!