Nosztalgiamozi a VASÁRNAPPAL és Darvas Lilivel

Molnár Ferenctől az „égi és földi szerelmet” kapta, Déry Tibortól talán a legszebb, de biztosan a legnehezebb szerepét, Karinthy Frigyestől a legfényesebb, versben megírt hódolatot. 

Törőcsik Marival a Szerelemben

A három fal közötti lét semmihez sem hasonlítható mámorát, a színpadi játék egyetlen tétjét fogalmazta meg neki. „Ott vár rád, este nyolckor, a boldog születés / Könny és mosoly, mihez száz élet is kevés / És vár rád, tizenegyre, végső ítéleted, / Hogy másnap újra kezd százarcú végzeted.” Darvas Lili volt a címzett, aki a húszas évek magyar színpadán a modern nő megtestesítője volt.

Kik ismerik tehetségének ragyogó erejét? Milyen szerepekben játszott? Miként alkotta meg a karaktereket? Melyik a legnagyobb alakítása? Hogyan és hol debütált? Milyen kapcsolata volt Molnár Ferenccel? Hogyan kerül a bécsi, a berlini, a salzburgi és a müncheni színpadra? Milyen szerepekkel lépett fel a Vígszínházban? Miért telepedett le New Yorkban? Milyen díjakkal jutalmazták Amerikában? Hogyan került haza? Miként vélekedik róla Makk Károly?

Minderre és még sok más kérdésre is választ kap, ha elolvassa Szabó G. László helyszíni riportját a Vasárnap aktuális számában!