Fesztiválos kisokos

A nyár a fesztiválok ideje is, szinte minden hétre jut egy. Kisebb vagy nagyobb, ott alvós vagy egyéjszakás, a fesztiválnak van divatja, etikettje és sok olyan része, melyekről jó, ha tudunk indulás előtt.

 
Képarchívum

 

 

Mit vigyünk

Vagy inkább mit ne. Olyan tárgyakat, amelyek veszélyeztethetik mások testi épségét. Ilyen például a bicska, az esernyő, az üvegtárgyak. Ezek feleslegesek is, hasznukat úgysem veszitek. A legtöbb fesztivál területére tilos alkoholt bevinni, hiszen csak így tudják ellenőrizni, hogy 18 éven aluliak ne fogyasszanak belőle. A felnőttek megvásárolhatják a fesztivál területén, a fiatalabbak pedig e nélkül érezik jól magukat. Általában az is korlátozva van, hogy mennyi alkoholmentes italt vihettek be magatokkal, ennek járjatok utána. Mindenképp vigyetek réteges ruházatot, ha jó idő van is, éjjelre lehűl. Ugyanígy legyen nálatok valamilyen okmány, pénzből ne vigyetek túl sokat, de nagyon keveset se, próbáljátok meg körülbelül meghatározni, mennyire lesz szükségetek. Minden drága holmit hagyjatok otthon, egy telefon bőven elég.

 

Kemping

Ha a fesztivál ideje alatt kempingeztek, sok mindenre fel kell készülni. Az éjjel hideg, nappal pedig szinte éget a nap, így az alvás kellemetlen lehet, ha nem megfelelő a hálózsák, a pizsama. A sátor mérete is legyen olyan, amelyben könnyen elfértek, és ügyeljetek arra is, hogy a cipzárt pici lakattal zárjátok. Így ti is nyugodtabban tudtok fesztiválozni, nem gondoltok arra, hogy bárki bemehet a sátratokba. A hagyományos kempingezéshez tartozik a gázfőző, a fesztiválokon viszont nemcsak tilos, veszélyes is a használatuk, így inkább ne vigyetek. Biztosan tudtok a helyszínen ételt venni.

 

Fesztiváldivat

Míg a fiúk évek óta általában izomtrikóban, rövidnadrágban és strandpapucsban szórakoznak, a lányok kiváltsága, hogy minél trendibb felszerelésben fesztiválozzanak. Tavaly a fekete top és forrónadrág, valamint a virágkoszorú volt a leggyakoribb viselet. Idén a fonatok hódítanak, és a lenge, indiános jellegű ruhák sok-sok kiegészítővel. A lényeg, hogy ne csak az első divat szerint öltözzetek fel, hanem úgy, hogy kényelmesen át tudjátok szórakozni a napot, hogy ne feszengjetek. Éppen ezért külön figyeljetek arra, hogy milyen cipőt választotok. A képeken jól mutat a magas sarkú és a saru, de mégis csak jobb választás egy zárt, kényelmes cipő, hiszen ha a tömegben valaki rálép a lábatokra, úgy talán nem fáj annyira. Ezt jó, ha a fiúk is végiggondolják, mielőtt a strandpapucsra esik a választásuk.

 

Etikett

A fesztiválok a szabadságról és a felhőtlen jókedvről szólnak, ám vannak íratlan szabályok, melyeket illik betartani. Ilyen az, hogy figyeljetek társaitokra, a többi fesztiválozóra, hiszen ahol sok ember van, és az alkoholfogyasztás is része a programnak, ott könnyebben alakulnak ki konfliktusok. Legyetek türelmesebbek és megértőbbek, mint máskor, hiszen szórakozni mentek. Mostanában divattá vált, hogy bombabejelentést tesznek egy-egy nagyobb tömeget vonzó programon. Hogy ebben mi a jó, az kérdés, ilyen dologgal viccelődni egyáltalán nem poén. A felszabadult hangulat miatt sokan annyira elengedik magukat, hogy tiszteletlenné válnak – főleg a lányokkal. A fesztiválok alatt is bánjatok velük becsülettel, hogy ők is kellemes élményekkel térjenek haza.