Magyar utazók a VASÁRNAPBAN: Felfedezte Magyarországot a magyaroknak

Rockenbauer Pál főleg gyalog járt, mert sietett. Vagy kerékpárral. Meg kamerával, meg Sinkó Lászlóval.

Hogy hová sietett, azt ma sem tudjuk, hiszen idén még csak nyolcvannégy éves lenne, ha nem búcsúzik el az élettől 1987-ben önként, egy magányos kirándulása alkalmával. Talán a legjobb, ha úgy fogalmazunk, tudta, merre tart, tovább ment, és azóta is kirándul.

Sosem derül ki, mi minden nem volna, ha nem készül el a Kerekek és lépések – másfélmillió lépés Magyarországon című honismereti dokumentumfilm-sorozat. De elkészült, és nagyon sokaknak segített abban, hogy megértsék: a világ legnagyobb kincseit az embernek mindig saját hazájában kell keresnie, mondjuk, a hegy után balra, a második faluban. Peták István volt a film ötletgazdája, hogy forgassák végig az Országos Kéktúra útvonalát, kelet–nyugati irányban haladva egy tévés csapattal. Rockenbauer és Peták találták ki a koncepciót, és a stáb indulása előtt végigbicikliztek az útvonalon, hogy pontosabb forgatókönyvet tudjanak írni az 1124 kilométeres forgatási szakaszra.

 

Hány éves előkészületi munka után indult a stáb 1979-ben az Országos Kéktúra keleti végpontjáról? Mikor érték el a nyugati végpontot? Sinkó László, a film narrátora hány forgatási napon vett részt? Hány tagú volt a stáb? Milyen személyek mesélnek a felvételeken magukról, életükről, környezetükről? Ki is volt tulajdonképpen Rockenbauer Pál? Mikor készült el a sorozat második évada, a Még másfélmillió lépés Magyarországon? Ennek bemutatását Rockenbauer miért nem érhette meg? Mit kért hátrahagyott üzenetében?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Veres István írását.