A VASÁRNAP témája

Mit eszik a gyerek nyáron?

Fotolia

Azt gondolnánk, nyáron táplálkozunk a legegészségesebben, hiszen itt a rengeteg gyümölcs, zöldség, hal, aztán kiderül, hogy ennek az ellenkezője igaz. A gyerekek nyáron fogyasztják a legtöbb sót és cukrot, mert nassolnak, fagyiznak, cukrozott üdítőket isznak, és még annyira sem ügyel rájuk senki, mint az iskolaévben.

A táborba indulóknak általában burgonyaszirmot, sósmogyorót, nápolyit csomagolnak a szülők, de akik itthon maradnak, azok sem nyers répát rágcsálnak a számítógép vagy a tévé előtt. Nyáron minden szempontból mindenki engedékenyebb, ez érvényes a gyerekek étrendjére is. Az eredmény pedig az, hogy két hónap alatt az éves só- és cukormennyiség 40%-át veszik magukhoz. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a közegészségügyi hivatal végzett 6–15 éves gyerekek között. Sóban és cukorban már az óvodákban és iskolákban sincs hiány, és nagyon sok családban a vacsorát is gyorsétteremben, mélyhűtött pizzával intézik el.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária tollából elolvashatja azt is, miért sóznak már egészen kiskortól az emberek anélkül, hogy megkóstolnák, amit esznek; mennyi egy felnőtt ember napi sóadagja; milyen lesz szeptembertől az iskolai étkezdékben a sókorlátozó program; mit rontunk el otthon, a családban; miért adnak az óvodában szörpös vizet; a tinik hány százaléka fogyaszt rendszeresen energiaitalokat; milyen arányú Szlovákiában a 610 éves gyerekek túlsúlyossága; összemennek a cukorkászacskók…