Méhcsalogató virágok

Minden apró jövevény öröm a kertben – feltéve, ha nem okoz kárt növényeinkben –, s talán olyan is akad közöttük, amely otthonra lel az általunk létrehozott mikro édenben. Nagy öröm, ha sündisznók, énekes madarak tanyáznak a portánkon, méhek és pillangók látogatják virágainkat.

A mezőgazdaságban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a méhekre, melyeknek beporzó tevékenysége nagyban hozzájárul a biológiai sokszínűség megőrzéséhez. A termesztett növények 80%-ának termékenysége függ a beporzó rovaroktól és a beporzás intenzitásától, ezért is telepítenek manapság a megművelt földterületek, táblák mellé a méhlegelőket.

Kerttulajdonosként kicsiben is hozzá tudunk járulni a méhek és egyéb beporzó rovarok életterének és táplálékforrásainak biztosításához. Eközben önmaguknak is jót teszünk, hisz a kertbe látogató munkás rovarok a haszonnövényeket is végiglátogatják, növelve ezzel a hozamukat.

Kertünk kialakítása során gondoljunk tehát a méhekre is. Tiltsuk ki a kemikáliákat, szorítsuk vissza a gyepet, kerüljük az egyhangúságot. Adjuk a kertünk egy részét vissza a természetnek, telepítsünk oda vadvirágokat, a díszkertbe is válasszunk olyan növényeket, amiket szívesen járnak a méhek és más, beporzásban jeleskedő rovarok. A csillagfürt, levendula, zsálya, citromfű, menta, rézvirág, kasvirág, sarkantyúcska és a régi paraszti kertekből ismert megannyi hagyományos virág nemcsak díszít, hanem a méheket is bevonzza kertünkbe.

 

Gyűszűvirág

A vadregényes kertek mutatós növénye (Digitalis purpurea). Az alapfaj Európában őshonos lágyszárú évelő dísznövény, gyógyhatása miatt termesztik is. Mérgező, de jó mézelő, mivel virágjai jelentős mennyiségű nektár termelésére képesek. Magját elszórva könnyen fel tud újulni. A virágzat színe fehér, lilás, rózsaszín. A z évelő gyűszűvirág kissé savas, mérsékelten száraz üde, tápanyagban gazdag talajban, napos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legjobban, magról augusztusig vethető.

 

Kasvirág

Őshazája Észak-Amerika, Európában egyes fajai dísznövényként terjedtek el, majd felfigyeltek gyógyhatásukra is. Nálunk a keskenylevelű (Echinacea angustifolia) és a bíbor kasvirág (E. purpurea) a legelterjedtebb. Általában július és szeptember között virágzó, évelő növény, kitűnő mézelő. A margarétaszerű virágok közepén sötétebb, kissé tüskés csöves virágok kúpszerűen helyezkednek el, a körülötte lévő nyelves szirmok kissé lefelé állnak.

 

Borzas kúpvirág

Rendkívüli szárazságtűrő képessége, hosszú virágzási ideje miatt az egyik leghálásabb egynyári virág (Rudbeckia hirta). Erős szárú, dúsan elágazó 60–80 cm magas növény. Nagy tőlevelei és kisebb szárlevelei erősen szőrösek. Virágai hosszú száron nyílnak, 8–10 cm-es fészekvirágzatok, napsárga színűek, gyakran a barna árnyalataival rajzoltak. Kiváló virágágyi növény, a méhek előszeretettel látogatják; vázában is mutatós. Állandó helyére áprilisban ültethető. A fagyokig virágzik.

 

Varádicslevelű mézontófű

A közönséges mézontófű vagy facélia a méhvirágfélék családjába tartozó, legjobban mézelő növény, mely hektáronként akár 800 kg méz szolgáltatására képes. Dísznövény társa, a varádicslevelű mézontófű (Phacaelia tanacetifolia) különleges megjelenésű egynyári növény, amely ugyancsak kitűnő mézelő, de a pillangókat és más megporzó rovarokat is kertünkbe vonzza. Bokros megjelenésű, szőrös szárain szárnyalt levelekkel, a szárak tetején levendulakék virágzattal. Igazi szépsége akkor érvényesül, ha csoportosan ültetjük. Vágott virágként is tartós. Ha talaja túlzott tápértékű, hajlamos a felnyurgulásra; magassága elérheti az 1 métert is.

 

Napvirág

Alacsony, 25–40 cm-es bokros, évelő örökzöld vagy félörökzöld (Helianthemum). Kora nyártól augusztusig nyílnak változatos színű, időnként cirmos, jól mézelő virágai. Mivel szárazságtűrő, kiválóan alkalmas sziklakertekbe, sőt, napos teraszokra, kőedénybe is ültethető. Szétterülő jellegű, ezért a töveket érdemes egymástól távolabb ültetni.

F. É., hétszínvil., botanikaland

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!