Indiai vízumra várva

Eddigi utunk csúcspontja. Piszkosul jó hely.

A szerző felvétele

 

A turistáknak ilyeneket szoktam mondani: very safe (nagyon biztonságos), the people are very kindly (az emberek nagyon kedvesek), peaceful and helpful (békések és segítőkészek), the food is very good (nagyon jó az étel). Meg hasonlókat. Nekünk ilyeneket szoktak mondani: the food and the water is dirty and smelly (az ételek és italok koszosak és büdösek), eat just on the tourist place, not on the street (csak a turistahelyeken egyél, ne az utcán), be safe (légy óvatos), Cambodian deceive you (a kambodzsaiak átvernek). Meg hasonlókat.

 

Kambodzsa konyhája

Szerintem a kaja nem piszkos. Ellenben nagyon jó. Angival közmegegyeztünk, hogy a legjobb, amit eddig Ázsiában ettünk. Először utunk során ettünk gulyást. Az volt a neve, hogy kvon ton ti. Vagy hueng top kip. És volt benne kicsi zöld tök meg limetta. Nem kenyeret adtak hozzá, hanem rizst. Ettünk lecsót, ami nem paprikából és paradicsomból készült, és ettünk kolbászt, aminek curryíze volt.

Az volt az érzésem, hogy valami köztes kaját eszem, ami a francia gyarmatosítók és a khmerek konyhájának keveredéséből született. Nagyon izgalmas ízvilág. Sokkal változatosabb, mint amit eddig tapasztaltunk.

Az első kambodzsai élményem az volt, hogy Angi háromszor ment be a fürdőszobába, és háromszor jött ki hozzám értetlenkedni, míg végül rájött, hogyan kell használni a zuhanyt. Egy vízzel megtöltött olajoshordó volt, amiben egy műanyag bili úszkált. A zuhanyzás legegyszerűbb módja, ha a bilivel locsolod magad. Anginak is ez volt az első izgalmas tapasztalata Kambodzsában. Háromszáz forintba került a szállás, ami egyébként egy családi ház volt, aznap túl sok vendéggel: a vendéglátónk saját ágyát ajánlotta fel, ha nála maradunk.

Második fura tapasztalatom az volt, hogy a szállásadónk nem tudott mit kezdeni a sztoicizmussal (sztoicizmus = vállrángatás). Folyamatosan azon fáradozott, hogy a kedvünkben járjon. Ezért folyamatosan döntésekre kényszerített, aminek a végén ő kerül döntési helyzetbe, s ezt nem nagyon szokhatta meg. Mondjuk: Lecsukjam a villanyt? Becsukjam az ajtót? Hozzak szúnyogriasztót? Stb. Mindre az volt a válaszunk, hogy nekünk mindegy. És mi nem értettük az ő meglepetését, és ő nem értette, hogy lehet nekünk mindegy. Nekünk tényleg mindegy volt.

A kambodzsai közúti forgalom szabályai elméletileg megegyeznek bármelyik nem angol európai ország közlekedési szabályaival, a városi forgalomnak azonban gyakorlatilag nincsenek szabályai. Az ember egyszerűen felül a motorjára, biciklijére, vagy autóba pattan, és megy. Nincsenek sávok, ismeretlen a kanyarodási ív, a zebra és a jelzőlámpa (láttunk ilyeneket, de szerintem csak városképimázs volt). Ott mész, ahol akarsz: csupán választás kérdése, hogy az úttest jobb vagy bal oldalán haladsz-e. Első pillantásra félelmetesnek tűnik, később azonban rájössz, hogy sokkal biztonságosabb, mint a szabályoktól terhelt európai forgalom. A kambodzsaiak épp a szabályok hiánya miatt nagyon figyelnek egymásra. A kambodzsaiak nem akarnak senkit összetörni, még akkor sem, ha a törvény értelmében joguk volna rá.

Angkor monumentális. Gondolkodtam rajta, hogy a Machu Picchu vagy Angkor-e a gigászibb. Nem tudtam eldönteni. De Angkorban jobban éreztem magam. Az inka műemlék folyamatosan hemzseg a turistáktól, Angkorban viszont volt, hogy egyedül másztam meg egy akkora templomot, amit kucsmaként rá lehetne húzni egy kisebb falura.

Úgy gondolom, egyszer majd visszatérek Kambodzsába, és akkor majd máshova nem is megyek, hanem maradok ott, amíg csak tudok.

 

Ismét Thaiföld

Bangkok egész jó volt első alkalommal, és egész unalmas második alkalommal. Lényegében csak ültünk, és vártuk az indiai vízumot. Egy kis cölöpházban laktunk az egyik kanális fölött. Alattunk krokodilméretű gyíkok úszkáltak. Többen is laktak abban a kis cölöpházban. Velük szoktunk sörözni. Mostanában jól futja sörre a pénzünk, mert egytől már részegek vagyunk. Az elméletem, hogy az európaiak az európai kaja miatt bírják az alkoholt. Mióta úton vagyok, gyakorlatilag semmi zsírosat nem ettem, fogytam nyolc kilót.

A cölöpházban lakott John. John amerikai. Nagyon izmos. Nem tudja, mióta van Thaiföldön, de állítása szerint biztos több mint egy éve. Két órán keresztül reggelizik. John arca egyébként rendkívül gyűrött.

A cölöpházban lakott Robert. Robert az NDK-ban született, ennek ellenére leginkább a Végtelen történet szivárványsárkányára hasonlít, ami tulajdonképpen egy nagy, rózsaszín, repülő kutya. Jelenleg repülőgép-szerelő, de nagyon unja. Gépek helyett inkább emberekkel szeretne foglalkozni. Ittasan Robert mindenkivel beszélget, és azt hajtogatja, hogy ő egy német srác. Azt is hajtogatja, hogy németsége ellenére nem náci. Kedves fiú.

A cölöpház egy másik lakója volt Stephan. Stephan nagyszülei és az én nagyszüleim ugyanabban a birodalomban születtek. Stephan anyanyelve német, de állampolgári lehetősége volt olaszul is megtanulni. Az én anyanyelvem magyar, de állampolgári kötelességem volt szlovákul is megtanulni. Stephan egyébként punk és sportoló. És sokkal jobban biliárdozik, mint én. Ő is jó fej.

Sokan mások is megfordultak a cölöpházban a nyolc nap alatt, amíg vártunk a vízumra. Például egy hamburgi bácsi, akinek bőrharisnyája volt, egy svájci pár, akik felismerték a beszélgetésünkből, hogy magyarok vagyunk, és mondták nekünk, hogy cipőfűző, egy heidelbergi pszichiáter lányka, akit megkapott egy majom, ezért folyamatosan injekciózta magát, és a házasság előtti magányos csavargását élvezte Thaiföldön. És még sokan mások.

 

Kuala Lumpur

Igazán színes város. Mindenfélék vannak ott. Nagy felhőkarcolók, indiaiak, sok turista. Tetszett. Annak ellenére, hogy folyamatosan esett az eső. Kicsit olyan, mint Európa. Kivéve a rohasztott-tofu-szagát a piacon.

Nem tudok róla sokkal többet, mint amit a Wikipédián elolvashattok.

Rozbroy Viktor

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg