Hogyan kapja a nyugdíjat, aki több országban dolgozott?

A férjem 2016. február 23-án nyugdíjjogosult lett, de csak október 10-én kérvényezte a nyugdíjat, mivel még dolgozott Magyarországon. Decemberben kapott egy határozatot, hogy ideiglenesen 459 € nyugdíjat fog kapni, mivel papírjait elküldték Magyarországra. 

Októbertől még ez idáig nem kaptunk semmi értesítést, és annyit szeretnénk megtudni, hogy a Szlovákiában ledolgozott 34 évhez mi köze van a magyar államnak. A magyarországi nyugdíjkérelmet 2017 márciusában adtuk be. Csak annyit szeretnénk megtudni, hogy mikor várható a közel 9 hónapi elmaradott nyugdíj. A Magyarországon ledolgozott idő közel 13 év, és ezt, úgy tudjuk, külön számolják el.

G. T.

 

A magyar államnak annyi köze van a Szlovákiában ledolgozott évekhez, hogy annak a személynek a nyugdíját, aki több EU-tagállamban dolgozott, úgy számítják ki, hogy az ezekben az országokban együttesen ledolgozott évek számához viszonyítják. Ha valaki két EU-tagállamban összesen 47 évet dolgozott le, akkor mindkét tagállamban külön számítják ki a nyugdíját. Vagyis az ön férje Szlovákiában a 34 évnek, Magyarországon a 13-nak megfelelő összeget kapja, de úgy, hogy az a 47 évnek megfelelő arányú lesz. Szlovákiában a megállapított összeg több mint 70 százalékát, Magyarországról a fennmaradó 30 százalékot kapja.

Hogy mikor határozzák meg Magyarországon a járandóságot, azt nem tudjuk megmondani, de biztos, hogy férje a jogosultság időpontjától számítva visszamenőleg is megkapja a nyugdíját. Mint már írtuk, kivételt képez az a helyzet, amikor valaki kevesebb mint egy évig dolgozott külföldön. Ebben az esetben a ledolgozott időszakot abban az országban veszik figyelembe, ahol a legtöbb évet dolgozta le.

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!