Botrányhősök a VASÁRNAPBAN

Matuska Szilveszter

Papnak készült, tömeggyilkos lett belőle. Hogy hol és miként végezte, ma sem tudjuk. Matuska Szilveszter a magyar bűnügyek történetének egyik legrejtélyesebb alakja. Története viszont nagyon is emberi, ezért sokan nem a megrögzött, notórius gazemberek közé sorolják, hanem a „jót akart, de elkapta a gépszíjˮ típusú mondásokkal mentegetett bűnözők közé, mint az egykori whiskys rablót.

Már születési helyének nevében is benne van a vér: egy vajdasági faluban, Csantavéren született 1892-ben, kisiparoscsaládban. Papnak, illetve kántornak tanult, végül tanító lett belőle. Az első világháborúban főhadnagyi rangot szerzett, volt tiszti iskola parancsnokhelyettese és géppuskás osztag parancsnoka is.

 

Mi történt vele a háború után? Miért jelentették fel többen? Hogyan került Budapestre? Mi miatt voltak peres ügyei? Miért gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással Bécsben? Miért kapott életfogytiglan tartó börtönbüntetést? Hogyan sikerült megszöknie? Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Veres István írását.