A Zlatý bažant és a Cambodia

Vannak azért jó dolgok is Laoszban. Például a sör.

A Mekongon (a szerző felvétele)

 

Igazából a sör mindenhol finom. Európában úgy tartják, az USA-sör nem jó. Szerintem a legjobb sörük az amcsiknak van. Legalábbis én még nem ittam jobbat. Pedig Kambodzsában ittam végre szlovák sört. Igaz, hogy Cambodia címkét ragasztottak rá. De szerintem Zlatý bažant volt. Nem vagyok ínyenc, úgy gondolom, hogy sör = sör. Megiszom még a magyart is. Sok-sok sört megkóstoltam mindenfelé. Majdnem mindegyik ízlett. Alig tudtam különbséget tenni. (Igazából csak az USA-ban éreztem, hogy az valami marha jó, amit iszom.) És mégis, amikor megkóstoltam a Cambodiát, hirtelen úgy éreztem magam, mintha egy cseh vagy szlovák kocsmában ülnék. Először nem is értettem, mi olyan fura azon a sörön, és miért ízlik annyira. Angi ugyanígy érzett. Ez fura, nem? Arequipában, Peruban beszélgettünk egy New York-i vietnami sráccal, akinek a kedvenc söre a Cambodia. Tulajdonképpen ezért kóstoltuk meg. A Cambodia a legolcsóbb sör Kambodzsában.

Laoszban biztonságos a városi közlekedés. Annyira rosszul vezetnek, hogy amikor közeledik valaki a járda széléhez, az autó lassít, mert megijed, hogy ilyen közel került hozzá a gyalogos. A biciklizés ezért rendkívül biztonságos. Az autók lelassítanak melletted, átmennek a szomszéd sávba, s az asszertív fehérek a hatsávos kereszteződésben is könnyedén tudnak manőverezni bérelt bringáikkal. Az úttesten a legegyszerűbb úgy átkelni, hogy egyszerűen elindulsz – úgyis megállnak. Sokszor óvatosan bámészkodó helyiek hadát vezettük át az úttesten, akik a nyomunkba szegődtek, amikor leállítottuk a forgalmat.

 

Tévé, mobil, rozsdás vok

Ránk szállt az egyik szállóban egy sereg kislány. Kényszerítettek, hogy beszélgessünk velük. Kérdezték Angit, hány éves. Mondta, hogy cenzúra a fecebookos telefonos kisasszonyok miatt. Mondták neki, hogy azt akarják tudni, hány éves. Mondta Angi, hogy cenzúra a fecebookos telefonos kisasszonyok miatt. Ekkor mutogatni kezdtek. Körülbelül azt mutogatták: én 13, ő 14, ő 7, ő 28, te mennyi? Angi cenzúra a fecebookos telefonos kisasszonyok miatt maradt. De megértettük a problémájukat, amikor a 28 éves öregasszonyra mutattak. Egy európai nehezen találja ki a helyiek életkorát. A huszonöt éves fiúk általában még nem éltek tizenhat évet sem. Engem mindenhol fura szakállas gyereknek néztek a nálam általában jóval fiatalabb, korosodó ifjak. A korombeli laosziak többségének már van unokája.

Délkelet-Ázsiában először Laoszban néztünk tévét. A pályaudvaron vártuk a reggelt, és mereven bámultuk a fejünk felett a 300 colos plazmatévét. A tévében reklámok is voltak. A reklámokban kifehérített és kerek szemű helyi sztárok csipszeket kóstoltak meg, majd összerogytak az élvezettől. Más reklámokban a kifehérített helyi sztárok fehérítővel kenték be az arcukat, hogy még öntudatosabban és most már igazán boldogan szállhassanak be a Cadillacbe a gyönyörű mesztic lány mellé, akinek a retiküljéből kikandikál a fehérítő zselé.

Múltkor benéztünk Thaiföldön egy fehérítőszalonba. Egy fő kifehérítése 150 €-ba került, pároknak akciósan 250 €. A várakozók egykedvűen játszottak érintőképernyős telefonjaikkal. Szerintem én vagyok az egyetlen ezen a kontinensen, akinek nem érintőképernyős a telefonja, de biztos, hogy Angi az egyetlen, akinek nincs telefonja. Nem tudom, honnan szerzik, de a garázsban lakó, lakása előtt főző ételárusnak Samsung Galaxyja van. Szerintem mása sincs, csak érintőképernyős telefonja és egy rozsdás vokja.

Az az érzésem Ázsiáról, hogy rákényszerítettük magunkat, Európát, a kultúránkat, utána elengedtük a kezét, s érdeklődve figyeljük, hogy boldogul a gyerek. A gyerek pedig azt látja a tévében, hogy a fehérek tévét néznek, ezért tévét kell néznie; azt is látja, hogy a fehérek menők, ezért kifehéríti magát, hogy ő is az legyen. És közben kimarad az életéből, hogy a fehérek mekkora lúzerek, néha-néha megdöbbenve veszi észre, hogy milyen szánalmas tud lenni a nyugati ember. Mondjuk, amikor részegen verekedni kezd egymással két fehér az utcán Bangkok turistanegyedében. A helyiek pedig teljesen megrökönyödve figyelik, nem szólnak, nem beszélnek, csak nézik tágra nyílt szemmel, ők még soha nem láttak ilyet. Náluk a verekedés sport, úgy hívják thai boksz. Arra szolgál, hogy szórakoztassa az embereket.

Rozbroy Viktor

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg