Fagyra vele!

A hulladékmentes konyha egyik nagy aduásza a fagyasztás. Érdemes tudni, mit lehet mélyhűteni, és mennyi ideig tárolhatjuk az élelmiszereket minőségi romlás nélkül.

Fotolia
Fagyasztott húsok szavatossága

Bacon és kolbász  1–2 hónap

Baromfi       2–3 hónap

Húsos ételek         2–3 hónap

Nyers baromfiaprólék     3–4 hónap

Nyers baromfi darabolva 9 hónap

Nyers bélszín és karaj     4–6 hónap

Nyers darált hús    3–4 hónap

Nyers egész baromfi       12 hónap

Nyers vadhúsok    8–12 hónap

Sonka, virsli és löncshúsok      1–2 hónap

Sült, főtt baromfi   4 hónap

Sült, főtt hús         2–3 hónap

Főleg, hogy most jön a zöldségek, gyümölcsök szezonja, így a nyári ízeket télre is elraktározhatjuk. De készételek, húsok, tejtermékek is bekerülhetnek a fagyasztó rekeszeibe. Mélyhűtési és fagyasztási kisokosunk következik.

 

Zöldségek és gyümölcsök előkészítése

Egyszerre csak akkora adagokat tegyünk egy-egy zacskóba, dobozba, amennyit a hűtőből kivéve felhasználunk – ez érvényes a zöldségekre, gyümölcsökre, húsokra, de minden más élelmiszerre, készételre is.

Minden fagyasztani szánt zöldséget és gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, és alaposan meg kell szárítani egy tiszta, száraz konyharuhán, mert ha vizesen fagyasztjuk le, akkor jégkristályok keletkeznek a felszínénükön.

A zöldséget, gyümölcsöt rögtön olyan formára vágjuk – kockákra, karikákra stb. –, amilyenben majd fel szeretnénk használni.  Ezt követően a legjobb polietilén zacskóban lefagyasztani, lehetőleg laposan szétterítve tenni a fagyasztó részbe. Így az adag könnyebben és gyorsabban megfagy, valamint az adagolásnál is egyszerűbb lesz bánni vele. A zacskókat címkézzük fel: írjuk rájuk, mit tartalmaznak, és hogy mikor került az adag a mélyhűtőbe.

Fagyasztani csak teljesen érett zöldséget, gyümölcsöt szabad, ilyenkor tartalmazzák ugyanis a legtöbb tápanyagot és vitamint, fagyasztáskor pedig már nincs utóérési folyamat. Mindig csak egészséges darabokat fagyasszunk le, mert a sérült szemek kiolvasztáskor gyorsan veszítenek minőségükből.

Ha kiolvasztásra kerül sor, az adagot egy éjszakával előtte tegyük a hűtőszekrény normál részébe. Így elkerülhetjük, hogy a nagy melegben esetleg a baktériumok is elszaporodnak.

 

Zöldségfélék a fagyon

A burgonya kivételével minden zöldség fagyasztható. A krumpli magas keményítőtartalma miatt a fagyasztás hatására kásás lesz, kellemetlen ízűvé válik.

Minden gyökérzöldség jól mélyhűthető.

A legtöbb zöldséget fagyasztás előtt blansírozni kell. Ez egy gyors forrázást jelent, amire azért van szükség, hogy megelőzzük a fagyasztás során az esetleges szín- és állagváltozást. A megtisztított és feldarabolt zöldséget tegyük egy szitában vagy drótkosárban pár percre forró vízbe, majd vegyük ki, és tegyük azonnal jéghideg víz alá. Ezt követően alaposan szárítsuk le, és tegyük adagonként a fagyasztóba.

Az egyes zöldségek blansírozási ideje és eltarthatósága állaguktól és nagyságuktól függően eltérő:

Bab: 4–7 perc / 12 hónap

Borsó: 3–5 perc / 12 hónap

Brokkoli: 7–8 perc / 12 hónap

Burgonya: 3–4 perc / 6 hónap

Cukkíni: nem blansírozandó / 12 hónap

Gomba: 5–7 perc / 12 hónap

Hüvelyesek: 3–4 perc/ 12 hónap

Karalábé: 2–3 perc / 12 hónap

Karfiol: 3–4 perc / 8 hónap

Káposztafélék: 5–9 perc / 12 hónap

Kelbimbó: 5–6 perc / 12 hónap

Kukorica: 4–7 perc / 6–12 hónap

Paprika: nem blansírozandó / 6–12 hónap

Paradicsom: nem blansírozandó / 12 hónap

Sárgarépa: 3–4 perc / 12 hónap

Sóska: 6–8 perc / 12 hónap

Spárga: 3–6 perc/ 6 hónap

Spenót: 5–8 perc / 12 hónap

Tök: nem blansírozandó/ 12 hónap

Uborka: nem blansírozandó/12 hónap

Vöröshagyma: nem blansírozandó/ 12 hónap

 

Fűszernövények fagyasztása

A megmosott, megszárított fűszernövényt apróra vágjuk, és például fóliába csavarva, kis hengerré formálva tehetjük a fagyasztóba. Így könnyen le tudunk vágni egy-egy darabkát, amit felengedés nélkül teszünk a főzni kívánt ételbe. Szintén praktikus megoldás, ha kevés vízzel vagy olajjal jégkockatartóba adagolunk belőle. A kapor nem tűri a hagyományos fagyasztást, így azt ugyanannyi vízzel keverjük össze, mint amennyi a fűszernövény, és úgy tegyük fagyasztóba.

 

Gyümölcsök fagyasztása

A körte és az őszibarack a fagyasztás alatt veszít a minőségéből, állaga megváltozik. Ezért a legjobb, ha pürésítve fagyasszuk le.

A dinnyeféléket magas víztartalmuk miatt nem lehet fagyasztani. Viszont érdemes jégkockatartóba vizet öntetni, és egy-egy apró dinnyekockát beletenni, dekorációként remek lehet koktélokba, nyári hűsítő limonádékba.

A szemes, bogyós gyümölcsök – málna, ribizli, eper, áfonya, szeder, cseresznye, meggy – akkor maradnak gurulósak, ha adagolás előtt tálcára terítve 4 órát fagyasztjuk őket, majd utána rakjuk zacskókba, de az apróbb szemű gyümölcsöket praktikusabbak és jobban védik a kisebb, légmentesen záró dobozok.

A magokat érdemes előre kiszedni, mivel felengedés után sokkal nehezebb eltávolítani őket.

Az olajos magvak – mandula, dió stb. – szintén fagyaszthatók.

 

Tejtermékek

A tejtermékek közül magas zsírtartalmának köszönhetően nagyon jól fagyasztható a vaj, de a túró és a sajtok is. Az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek is fagyaszthatók, de ezeknél enyhébb állagváltozás következik be. A tejszín például fagyasztható, de felengedés után csak főzéshez jó, habot verni már nem lehet belőle.

Nem fagyasztható a tejföl, a joghurt és a kefir, állaguk fagyasztás után kásás lesz.

 

Tojás

A tojás héjastól nem fagyasztható, de külön a fehérje vagy a sárgája, illetve a kettő együtt is fagyasztható.

A lefagyasztott tojás kb. 10 hónapig tartható el.

 

Készételek

Szinte minden készétel fagyasztható: a levesek, a főzelékek, a köretek (kivéve a burgonyák), a húsételek, a főtt tészták.

Nem fagyaszthatók a pudingok, a zöldsaláták, a majonéz, a burgonyával készült ételek, a főtt tojás és a kocsonya.

A készételek 3–4, a mártások, levesek és főzelékek 2–3 hónapig tartják meg fagyasztáskor a minőségüket.

 

Sütemények, tészták

A már kész linzer-, piskóta- és kelt tészta is fagyasztható. A félkész vajas vagy rétestésztát is fagyaszthatjuk sütőpapírra feltekerve, és készítés előtt kiengedve már használhatjuk is.

A kenyér szintén fagyasztható, de legjobb, ha már szeletekre vágva tesszük a hűtőbe.

 

Húsok és húskészítmények

Minden friss hús és a belőle készült étel is fagyasztható. Mindig akkora adagokba porciózzuk és csomagoljuk, amit majd egyszerre fel fogunk használni. Inkább több kisebb adagot használjunk fel, mert ha a nagyobb csomagból megmarad valamennyi, felolvasztás után már nem visszafagyasztható.

A baromfihúst úgy fagyasszuk, egyes részeire bontva, ahogy majd fel szeretnénk dolgozni (combok, mellek, szárnyak, leveshús).

A halat már teljesen megtisztítva és porciózva csomagoljuk és tegyük a mélyhűtőbe.

Mindenféle nyers- és készételre vonatkozó szabály, hogy ha egyszer már kiolvasztottuk, akkor többször már nem szabad visszafagyasztani!

(Haulitus Anikó)