Ha közösségi oldalra vágyunk

Régóta szeretnétek valamilyen közösségi oldalt, de a szüleitek nem engedik meg nektek? Ahelyett, hogy titokban, a tudtuk nélkül regisztrálnátok – ez előbb-utóbb úgyis kiderül, és büntetéssel járhat, így nem érdemes vele próbálkozni –, fogadjátok meg a következő tanácsokat, melyeknek köszönhetően nemcsak használói lehettek az oldalaknak, hanem titkolóznotok sem kell.

1. Kérjetek engedélyt!

Lehet, hogy már százszor megkértétek szüleiteket, hogy csatlakozhassatok a Facebook közösségéhez, ők meg mindig nemet mondtak. Kérjétek meg őket megint, de ezúttal tegyétek hozzá, hogy a jelszavatokat megadjátok nekik, így bármikor ellenőrizhetik, hogy kivel mit osztotok meg. Ha látják, hogy bíztok bennük, ők is bízni fognak bennetek, és biztosan megenyhülnek.

 

2. A közösségi oldalak

Ha olyan oldalra szeretnétek regisztrálni, amelyet nem ismer se anyukátok, se apukátok, járjatok utána közösen, miféle is az. Az Instagramnak, Twitternek és Snapchatnek is vannak veszélyei, s ha a szülők nem ismerik őket, nem jó döntés regisztrálni. Vessétek inkább fel az ötletet, hogy szüleitekkel közösen utánaolvastok egyes fórumokon, hogyan kell okosan használni, beállítani.

 

3. A jelszó

Az oldalak figyelmeztetnek arra, hogy a jelszót ne közöljétek idegenekkel. Ez jó tanács, fogadjátok meg. Anyukátoknak és apukátoknak azonban ismerniük kell, hogy ha bármi gond lenne, segíteni tudjanak nektek. Ha okosan használjátok az oldalatokat, és nincs rejtegetnivalótok, akkor lehet probléma, hogy itt-ott megnézik.

 

4. Mit posztoljunk?

Ha képet vagy más tartalmat szeretnétek megosztani a külvilággal, mindig jól gondoljátok át, hogy mi legyen az. Ha valamelyikről azt gondoljátok, nem biztos, hogy jó ötlet megosztani, kérjétek ki szüleitek, idősebb testvéretek véleményét. Amikor új tagjai vagytok a közösségi oldalaknak, akkor is beszéljétek meg, hogy mit posztoltok, hisz sok jó tanácsot kaphattok.

 

5. Mikor használjuk?

Figyeljetek oda, hogy mennyit s mikor használjátok a közösségi oldalakat. Ha túl sokat, akkor szüleitek eltilthatnak tőlük, ha iskolaidő alatt, akkor a tanáraitok vehetik el a telefonotokat. Egyik sem jó, ezért szabjatok magatoknak korlátot, hogy ne a felnőtteknek kelljen, mert akkor rosszabbul jártok.

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!