Hogyan használjuk okosan a Facebookot?

Az első lépésünk legyen biztonságos

Mindenki szeretne a közösségi média részese lenni, főleg a fiatalok. Sok szülő nem engedi meg, hogy gyereke használja ezeket az oldalakat, míg mások rábízzák a döntést, csatlakozik-e. Kívülről vonzónak, csillogónak és csábítónak tűnik a Facebook és a társai, azonban számos buktatót, veszélyt és szomorúságot rejthetnek, ha nem vigyázunk. Ezekre próbáljuk meg felhívni a kezdő és haladó felhasználók figyelmét, induló sorozatunkban mutatjuk, mi mindenre kell odafigyelni, és hogyan lehet okosan használni a közösségi hálókat.

Az internet és a Facebook természetes része a mindennapi életnek, kortól és nemtől függetlenül. Az, hogy valaki ne legyen tagja egy vagy több internetes közösségnek, szinte elképzelhetetlen. Mivel a Facebook elérhető mindenki számára szinte bárhol és bármikor, felesleges az eltiltása. Azonban fontos, hogy megtanuljunk rajta „biztonságosan élni”.

Az első lépés a profil létrehozása: beírjuk a személyes adatainkat. Olyan nevet, életkort, lakcímet és más adatot adunk meg magunkról, amilyet akarunk, mivel a profil létrehozásához semmilyen hivatalos dokumentumot nem kér tőlünk az oldal (például személyi igazolványt). Aztán már csak egy kattintás, és beléphetünk a Facebookba. Ez így működik szinte az összes közösségi oldalnál. Emiatt nagyon sok a csaló és a hamis profil! Fontos: a beállításokban meg tudjuk szabni, hogy kik láthatják a profilunkat. A mi döntésünk, hogy az általunk feltöltött fényképeket, posztokat, megosztásokat ki nézheti meg, kommentálhatja, kinek jelenhetnek meg. Gyakori, hogy a profil beállítása miatt mindenki mindent láthat, nemcsak a Facebook-barátaink. Ez kellemetlenségekkel és veszélyekkel is járhat.

 

Amanda tragikus esete

Pár éve bejárta a világot a szomorú hír, hogy egy fiatal, 15 éves lány öngyilkos lett, mert zsarolták a Facebookon. Amanda 12 éves volt, mikor egy idegen férfi ismerősnek jelölte. Elkezdtek csetelni, ismerkedtek, idővel a férfi rábeszélte a lányt, hogy küldjön félmeztelen képet, és ezt ő meg is tette. Így kezdődött a zsarolás. A férfi egyre intimebb képeket követelt, és amikor Amanda ellentmondott, akkor a félmeztelen képei felkerültek az internetre. A botrány villámgyorsasággal elterjedt, a lányt elhagyták a barátai, kinevették és kiközösítették, cinikus és kínos megjegyzéseket kellett elviselnie. Amanda iskolát váltott, pár év alatt kétszer is, de ez nem segített, hiszen ami az interneten van, az elérhető mindenki számára. Végül, mivel nem bírta tovább, úgy döntött, hogy végez magával. Halála előtt készített egy néma videót, amelyben leírta a történetét és az érzéseit. 

Ez a példa egy a sok közül, bár talán az egyik legszörnyűbb. Egy fiatal lánynak az életébe került az, hogy nem volt elég óvatos, naivan megbízott egy idegenben. Talán éppen azért, mert úgy gondolta, hogy sohasem fognak személyesen találkozni. Arra nem számított, hogy a világháló ellenünk is fordulhat, ha helytelenül használjuk. Igenis fontos átgondolni, hogy kit veszünk fel az ismerőseink közé, és kivel mit osztunk meg, mert amilyen könnyű valamit feltölteni az internetre, olyan nehéz eltüntetni onnan.

Hakszer Loreta 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!