Tündérkert a légi óvodában

A légi kiskertészek 

Dömötör Zsuzsa felvétele

A légi kiskertészek az eredeti, hagyományos gyümölcsfafajták megmentése érdekében őshonos Kárpát-medencei facsemetéket ültettek ki a légi óvoda tágas kertjében.

Már a 11. században ismerték ezen a tájon az első gyümölcsfajtákat, amelyek fokozatos nemesítésen mentek keresztül, és mára már nem ritka az olyan fajta, amely 6-7 permetezést is megkíván, amíg termését meghozza. Éppen ezért a légi kiskertészek úgy döntöttek, hogy visszatérnek az ősi fajtákhoz, amelyek nem igényelnek vegyszeres kezelést, tehát teljes biomódszerrel termeszthetők.

Házról házra, kertről kertre járták a falut, és megszerezték a még fellelhető, őshonos légi fajtákat, mint például a galagonya, a berkenye, a csörgőalma, a duránci szilva, az árpával érő körte, a vérbélű körte, a társulati esperes, a Gizi néni körtéje, a nagyhegy körte vagy a Napóleon cseresznye. Természetesen felvették a kapcsolatot a tündérkertek magyarországi atyjával, a pórszombati Kovács Gyulával, valamint a csehországi Radim Pešekkel, akik segítettek az alanyok oltásánál.

 

Örökbe fogadott facsemeték

Ivan Hričovský professzor védnökségével a helyi kiskertészek lelkes csapata, az óvodások, az óvó nénik és a légi községi hivatal munkatársai április 28-án, egy esős délelőttön, harminc facsemetét ültettek el. Stergerits Erzsébet, a helyi kiskertészek alapszervezetének elnöke mérföldkőnek nevezte a sikeres faültetést, és reményét fejezte ki, hogy az ültetvény gyarapodni fog.

Szitási Ferenc polgármester elismerően szólt a kiváló kezdeményezésről, különösen azért, mert a vegyszermentes biotermelés egyre fontosabbá válik allergénektől tobzódó világunkban – summázta a lényeget.

Morovik Éva, a légi óvoda igazgatónője is őszinte lelkesedéssel ragadta meg az ásót, és növendékeivel egyetemben elsőként fogott az ültetéshez. Minden egyes elültetett csemetét információs táblával láttak el, ezzel is elősegítve a nyilvánosság számára az őshonos fajták megismerését. Az összes elültetett facsemetét „adoptálták”, ezzel is buzdítva a gyermekeket a rendszeres munkára és nem utolsósorban a természet szeretetére.

Dömötör Zsuzsa

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!