Hiába várnak a biztosítás kifizetésére

Panaszkönyv, Vrabec Mária rovata

A fiam részére 1996. november 28-án takarékoskodással egybekötött életbiztosítást kötöttem az akkori nevén Prvá česko-slovenská poisťovňa biztosítónál. Olyan volt ez a biztosítás, hogy15 évig kell fizetni, és 5 évig állítólag kamatozik. De a biztosító közben nevet változtatott – mai neve Rapid-Life –, és mire ki kellett volna fizetnie a biztosítási összeget – 2016. november 28-áig –, csődöt jelentett. Telefonokra nem reagálnak, az irodáik eltűntek. Legalább azt az összeget szeretném visszakapni, amelyet a 15 év alatt befizettem, ezért szeretném tudni, mitévő legyek. Ügyvédre nincs pénzem, mert nyugdíjas vagyok.

Maradok tisztelettel: J. E.

 

Sajnos, ön is az említett biztosító több száz olyan ügyfele közé tartozik, aki hiába vár a pénzére, pedig a Rapid Life jogsértő eljárására már a felügyeletet gyakorló Szlovák Nemzeti Bank is felfigyelt. Nyilatkozata szerint bizonyos intézkedéseket meg is tett, de ezek mibenlétéről hallgatási kötelezettségére hivatkozva nem adott tájékoztatást.

A probléma nem új keletű, a Nemzeti Bank a Prvá česko-slovenská poisťovňa esetében már 2007-ben arra a következtetésre jutott, hogy tévesen számítja ki a biztosítási illetéket, és így nem marad elegendő tartaléka. „Némely biztosítások árának megszabásakor nem veszi figyelembe a biztosítóra abban az esetben háruló valamennyi kötelezettséget, ha kifizetésre kerül sor” – állt akkor a Nemzeti Bank figyelmeztetésében. Konkrétan arról volt szó, hogy a biztosításoknál akkor is halálesetre határozták meg az összeget, ha életjáradékról volt szó, holott utóbbi esetben magasabb befizetést kellett volna megszabni. 

A biztosító nem változtatott üzletpolitikáján, arra hivatkozott, hogy árait 1995-ben a pénzügyminisztérium jóváhagyta. Később azonban maga is rájött, hogy nem képes kielégíteni ügyfeleit, ezért új szerződéseket ajánlott nekik más feltételekkel. A kliensek többsége erre nem állt rá, és kérte pénze kifizetését, de erre máig hiába vár. A biztosító azzal érvel, hogy ügyfelei rosszul kiszámított, túl alacsony díjat fizettek, amely nem felel meg jelenlegi követeléseiknek.

A Nemzeti Bank szerint ez nem ok arra, hogy a biztosító ne fizessen az ügyfeleinek, főleg azután, hogy a téves számításokra még 2008-ban figyelmeztették. Vagyis a szerződések érvényességét csak akkor vonta kétségbe, amikor ezek alapján már teljesítenie kellett vállalt kötelezettségeit, nem pedig akkor, amikor még megelőzhette volna, hogy az ügyfelek kárt szenvedjenek. A pénzt ugyan beszedte tőlük, de hiába született több olyan bírósági ítélet is, amely az ügyfeleknek adott igazat, és érvényesnek mondta ki az eredeti szerződéseket, mostanáig senki sem kapott a biztosítótól egy centet sem. Azok sem jártak jobban, akik beleegyeztek az új feltételekbe, mert ők sem kapták meg a pénzüket Nekik a biztosító azt válaszolta, hogy határidő előtt bontottak szerződést, azért nem jogosultak a kifizetésre.

Az ügyben még a Nemzeti Bank is tanácstalan, 2015-ben ugyan 20 ezer eurós bírságot szabott ki a biztosítóra, de az ettől nem tért jobb belátásra. A jelenlegi állás az, hogy a Prvá česko-slovenská poisťovňa jogutódja, a Rapid Life új biztosításokat már nem köthet, csak a létező ügyvitelt kell lezárnia. 2019. január 1-jén befejezi működését, és hogy utána mi lesz a még érvényes szerződésekkel, azt egyelőre senki sem tudja. Akik még azelőtt szeretnék megkapni a pénzüket, hogy a biztosító megszűnik létezni, csak bírósághoz fordulhatnak. Mostanáig ugyan ezek a perek sem vezettek eredményre, hiába adott a bíróság minden esetben igazat a biztosító ügyfeleinek, de nem kizárt, hogy az ítéletek alapján egyszer mégis fizetni kényszerül a Rapid Life. Akinek nincs pénze ügyvédre, az a Fogyasztóvédelmi Központ (Spotrebiteľské centrum) nonprofit szervezethez fordulhat – ez összegyűjti a kliensek szerződéseit, és csoportos pert indított a Rapid Life ellen – mostanáig 118 351,64 euró követeléssel! A szervezet a www.spotrebitelskecentrum.sk honlapon és a 0950 403 021-es telefonszámon érhető el, ingyenes tanácsadást végez, és a képviseletet is vállalja.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!