Fügét, datolyaszilvát a kertbe!

Az egzotikus növények rendszerint nincsenek hozzászokva a hideg telekhez. Természetesen kiültethetjük őket, és a nyarat élvezni is fogják, ám a fagyok megérkezése a végüket jelenti – legalábbis évekkel ezelőtt még így hittük.

Ma már azonban vannak olyan egzotikus gyümölcsök, amelyek a mi kertjeinkben is átvészelik a telet. Ilyen többek között a télálló füge vagy a datolyaszilva is.

 

A bokrosodó füge

Egyre több kertben megtalálható, sőt, be is érik. Hazája Ázsia, de a Földközi-tenger vidékén is meghonosodott. Bokrosodó, jól metszhető, fává formálható. Dekoratív leveleivel díszít, majd a tél beálltával megválik tőlük.

Déli, védett, napos, fekvésbe ültetve, kellő meleg és napfény esetén akár évente kétszer is terem. Levelei nagyok, öblösek, virága különös, ún. serlegvirágzat, amely leginkább diónyi bimbóhoz hasonló. Meghúsosodik, és 5–8 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölccsé érik. Talajra különösebben nem igényes, de tápanyagban és vízben gazdag környezetben bővebben terem. Tartós szárazságban öntözni is kell. Rendszeres metszéssel folyamatos termésre serkenthető.

Kétéves, gyökeres növényeket ültessünk, mert ezek erednek meg a legbiztosabban. Az őszi ültetésű csemetéket alaposan öntözzük be és kupacoljuk fel földdel. Porbujtással is szaporítható: minden lehúzott vesszejéből gyökeres növény lesz. Tömegesebben fásdugványozással szokták szaporítani.

 

A terebélyes datolyaszilva

Nem mindennapi gyümölcs. A többi mintájára termeszthető nálunk is. Nem szükséges aggódnunk a téli hideg miatt sem, mert ha már fává nőtt, kevésbé érzékeny a fagyokra. Csak annyira, amennyire a legtöbb gyümölcsfánk, például az őszibarack. Célszerű persze déli fekvésű helyre telepíteni, mert kedveli a meleget.

Gyümölcse – amely kakiszilva, hurmi kaki vagy hurma néven is ismert – húsos, a kajszihoz hasonló; mézédesre érik. A piacon kapható példányok többnyire éretlenek, utóérőek. Érett gyümölcséből szörpöt, lekvárt, befőttet is készíthetünk.

Vannak önmeddő és öntermékeny fajtái, s a gyümölcs is sokféle színben pompázhat a sötétvörös és narancsszín között. Magos és magtalan fajták egyaránt kaphatók, egyre keresettebb.

A fa gömbkoronát nevel, csak alakító metszés szükséges számára. Jól tűri a szárazságot, és kevésbé igényes a talajra. Nagy, bőrszerű levelein látszik, hogy déli vendég nálunk. Ha nem szedjük le a gyümölcseit, még lombullás után is a fán sárgállanak. Nem sok kártevője él nálunk, ezért nagyon egyszerű a növényvédelme.

Forrás: hobbikert

 

A teljes cikk a nyomtatott vasárnapban jelent meg