Optikait vagy lézereset?

Tegyünk rendet az egerek között!

Melyik a jobb, van-e tuti befutó? Van, aki lézereset választ optikai helyett, rosszul. Most elárulunk néhány titkot az egerekről és a valódi tulajdonságaikról.

 

Kezdetben volt a golyós

Vannak, akik nem is emlékeznek rá, hogy az egér őskorában még az is extra volt, ha jobb és bal gomb mellett görgő is volt rajta. A leggyakoribb bosszúságot egyrészt a golyó által összeszedett piszok okozta, másrészt azok a huligánok, akik a nyilvános helyeken használt egerekből rendszeresen ellopták a golyót. A piszok miatti kellemetlenségeket könnyebb volt orvosolni.

 

Piros optika, kék optika és lézer

A technológia nagyjából az alcímben jelzett sorrendben fejlődött. Mindig a legújabbat kiáltották ki a legjobbnak, a helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Most nem kívánunk kitérni a szuperigényes játékosok és grafikusok – akiknek nem mindegy a munkaeszközük precizitása – által használt egerekre. Az átlagfelhasználóknak viszont teljesen mindegy, hogy optikai vagy lézertechnológia mozgatja a monitor kurzorját. Nekik fontosabb tudni a marketingszövegek mögötti titkot.

 

A titok pedig a következő

Ma az optikai és lézertechnológia egyaránt képes a kéz mozgásának megfelelően precíz érzékelésére. Általánosan elfogadott igazság, hogy a lézeres egér jobb, és többféle felületen tud működni, mint az optikai. Talán mítoszt rombolunk ezzel, de az állítás nem teljesen igaz. Főleg az olcsó kategóriás egerek között akad olyan lézeres, amely még az egyszerű felületeken is akadozva működik, míg sok optikai csodásan megbirkózik asztallal, textillel, ágyfelülettel és pléddel is.

Sokkal több múlik a gyártók igényességén és az árfekvésen. Az igazán jó lézeres egerek magasabb árkategóriába tartoznak; természetesen a tőlük elvárható minőséget is képviselik. Ha valaki nem akar sokat áldozni egy ilyen eszközre, bátran vegyen optikai, „világító hasú” terméket, mert rendszerint a „noname” gyártókon kívül mindegyiknek van olyan modellje, amely megéri a pénzét.

Koller Péter

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!