Jobbá tennéd az életed?

Az ember folyamatosan jobbá szeretné tenni az életét. Ennek az írásnak mégsem az a célja, hogy a vég nélküli, állandó elégedetlenség kielégítésének módját mutassa meg. Sokkal inkább azoknak szól, akik nap mint nap azt érzik, hogy az élet mintha folyton ugyanazokat a gondolatokat és kihívásokat ismételné.

Amikor életünk kihívásainak szeretnénk megfelelni, feltesszük a kérdést: mi a baj? Mindig egy probléma megfogalmazásán fáradozunk, hogy aztán harcolhassunk ellne. Ez a harc tévútra vihet. Van, amikor az ember saját maga kezdi bajként azonosítani a világ eseményeit és egyes személyeket. Az is előfordulhat, hogy mások rábeszélése után kezdjük el szidni a világot, a volt élettársat, a politikát, a főnököt és bármi/-ki mást. A kifelé mutogatástól megnyugvást várunk, mások hibáztatása azonban újabb dühöt szít bennünk, nem beszélve arról, hogy a problémák nem oldódnak meg.

Ha belül baj van, mindig kifelé hibáztatunk, haragszunk, dühöngünk. Az effélékkel való foglalkozás minden egyes másodperce az egészségünkbe és olyan értékes időnkbe kerül, amelyet a gondok megszüntetésére fordíthatnánk. Ha hibás a világ, jusson eszedbe, mekkora kincs az életed. Ha gonosznak látod az egykori párod, emlékezz a csodákra, melyekkel megajándékozott. Ha gonosz a főnök, ébredj rá, hogy a munkád adja a megélhetésed. Természetesen ne vigaszként gondolkodj így, hanem hogy rájöjj: a hibáztatás nem vezet sehova. Életedet az viszi majd előre, ha a mások iránt érzett haragodat cselekvésre cseréled, és segítesz magadnak kijönni a gödörből.

Koller Péter

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!