Utazás a test, lélek és tudat útján…

Hogyan relaxáljunk?

A relaxációnak fontos szerepe van a testi-lelki ellazulásban, felfrissülésben, harmonizálásban, az idegrendszer ellazításában, a stresszoldásban, a befelé figyelésben, jelen lenni itt és most, ami nem csupán testi szinten hat. Többféle relaxációs módszer létezik, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, ez teljes mértékben egyéni választásunktól függ. Az emberek többsége az „aktív pihenést” választja, mint könyvolvasás, sportolás, a természetben tett hosszabb-rövidebb séta, kirándulás. E tevékenységek által azonban inkább felfrissülünk, felfokozzuk az érzékszerveinket, bekapcsoljuk a fizikai testünket, úgymond, „stimuláljuk” magunkat a külső ingerekkel. Ezek az ingerek nem engedik, hogy befelé figyeljünk, hogy elcsendesedjen az elménk. A francia szóból eredő relaxáció szó eredeti, középkori jelentése az volt, hogy „szabadon engedni a rabot”. Mai értelme némileg módosult, amit megőrzött ebből, az a szabadon engedés. A relaxáció során tulajdonképpen „megengedjük” a testünknek, önmagunknak, hogy szabadok legyünk, ellazuljunk, hogy elengedjük a félelmet, a feszültséget és a káros gondolatokat, helyébe a nyugalom érzését és az elengedettség állapotát engedjük be. Ami azonban fontos, hogy a relaxációt nem lehet akarni, nem egyik napról a másikra ható módszer, ugyanakkor gyakorlással elsajátítható, ha pár perces napi vagy heti rendszerességgel beépül életünkbe, idővel elérjük a kívánt hatást. Éppolyan, mint amikor alakformálásba kezdünk, nem elég elhatározni, hanem kitartóan gyakorolni kell, és időt hagyni az edzésre.

Először nyugodt környezetben érdemes végezni, akár gyertyafénynél, kellemes zenével, majd mikor egyre gyakorlottabbakká válunk, lehet bárhol, tömegközlekedési eszközön, munkahelyen, parkban stb. Lehet ülve vagy fekve, ez utóbbinál azonban megvan a veszélye, hogy hamarabb álomba szenderülünk. Végezzük behunyt szemmel, vagy akár be is fedhetjük a szemünket egy puha szemkötővel, sállal. A relaxáció hossza egyéni. Lehet pár perc, fél, de akár egy óra is. Íme, néhány technika, amelyet a jógában alkalmazunk, s amely gyorsan elsajátítható, akár tovább is fejleszthető. Az egyes technikák jól kombinálhatók.

1. Számolás – A visszaszámlálás során lépésről lépésre lazulunk el, ugyanis minden egyes számnál arra koncentrálunk, hogy elengedjük magunkat.

A gyakorlat végzése: Testhelyzet fekve vagy ülve, hunja be a szemét, és számoljon lassan tíztől egyig, miközben minden egyes számnál elképzeli, hogy egyre nyugodtabb, kipihent és laza, mialatt minden egyes testrésze ellazul fejtetőtől egészen a lábujjakig. Az egyes számnál maradjon benne az állapotban, vagy csak figyelje, hogy milyen gondolatai, érzetei, érzései jelentkeznek a testében. Mikor úgy érzi, hogy eléggé feltöltődött, ismét számolással hozza vissza magát a jelenbe, vagy egyszerűen nyújtsa meg a végtagjait, mint a reggeli ébredéskor, tudatosítva a relaxáció végét.

2. Légzésfigyelés – Miközben a figyelem a be- és kilégzésre irányul, egyre nyugodtabbak és lazábbak leszünk.

A gyakorlat végzése: Testhelyzet fekve vagy ülve, hunja be a szemét, és figyeljen a légzésére. A belégzés orron keresztül történik, ilyenkor megemelkedik a has, kitágul a bordakosár, a tüdő megtelik levegővel, kilégzéskor fordított irányban történik a mozgás, fentről lefelé. Figyelmünk vigyük a táguló és összehúzódó testrészeinkre, miközben orron át lélegzünk. Ha úgy érzi, túl sok a feszültség a testében, szájon át való kilégzéssel csökkenteni tudja; ezáltal egyre inkább ellazult állapotba kerül. Elképzelheti, hogy a belélegzett levegő átjárja az egész testét, feltölti új energiával, kilégzéssel pedig elengedi mindazt, amire már nincs szüksége.

3. Belső, gondolati utazás – Ellazulás a képzelet erejével.

A gyakorlat végzése: Gondolatban képzelje magát egy szép helyre, amely nyugalmat áraszt, lehet az egy tengerpart, rét, erdő, ahol úgy érzi, meg tud pihenni, új erővel töltődik fel, és biztonságban érzi magát. A nyugalom és énidő szigetének is nevezheti. Minden érzékével gondolja valódinak a helyet: nézze meg mit lát, ha körülnéz. Mit hall? Milyen illatokat érez? Maradjon benne addig, amíg jólesik, majd újra aktiválja magát.

Kellemes ellazulást és feltöltődést kívánok.

Felhasznált irodalom: Szvámi Véda Bhárati, A hatha jóga filozófiája, Budapest, Filosz Kiadó, 2006

 

Szabados Szilvia jógaoktató, pedagógus, tréner

 

A teljes cikk a VasárnapLélekben jelent meg!