Az év tónusa: a lombzöld

Mint tudjuk, az amerikai Pantone Intézet minden év végén új divatszínt választ a következő idényre, s ezt világszerte figyelembe veszik a divattervezők. 

Képarchívum

Tavaly a választás a greenyre, azaz a lombzöldre esett, ami azt jelenti, hogy ebben az évben a természettel együtt a ruhák, kiegészítők és lakástextíliák is zöldbe borulnak.

A zöld a remény, a megújulás és az optimizmus színe, amely a természettel köt össze bennünket. A japánok szerint ha stresszes vagy, menj ki az erdőbe, mert nincs megnyugtatóbb egy ottani sétánál. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, vigyük a zöld színt a lakásba, környezetünkbe. Ez a húsvéti időszakban nem is olyan nehéz, hiszen a lombzöld amúgy is a megújulás ünnepének vezető színe.

A zöld elég merész színnek számít a ruhaválasztás terén. Igaz, hogy üde, friss, megnyugtató, de sajnos nehezen hordható, keveseknek áll jól; a lakberendezésben viszont tényleg remek megoldás lehet.

2013-ban már jelen volt mind divatszín, de akkor a mély érzelmeket és eleganciát sugalló smaragdzöldet választották, amely sokkal jobban hordható és kombinálható más színekkel. Idén tavasszal visszatérünk a természethez: a homogén árnyalatok veszik át a főszerepet, így a neonszínű ruháinkat eltehetjük a szekrény mélyére arra az időre, amíg ismét divatosak nem lesznek.

Sárga, rózsaszín, fekete-fehér

A zöldön kívül a legfeltűnőbb hatást a kontrasztszínekkel érhetjük el. Ezek közül a kék és a sárga kombinációja az, amivel igazán divatosak lehetünk. A kifutókat figyelve a sárga sokkal inkább kiérdemelte volna az év trendszínét, ugyanis szinte az összes jelentős divatház kollekciójában felbukkan. A kankalin-, a citrom- vagy a kanárisárga a szikrázó életerőt sugározza még az esős, borús napokon is.

Idén a csajos lányok is boldogok lehetnek, hiszen a rózsaszín minden árnyalata hódít; a pink hóbortos és megunhatatlan.

A klasszikus fekete-fehér sem szorul háttérbe, főleg a csíkos darabokon fog igazán megmutatkozni.

Csíkok, virágok, állatok

A csíkozás a tavasz egyik közkedvelt mintája lesz, legyen az hosszanti, vízszintes, aszimmetrikus vagy épp káoszhatást keltő. A széles, határozott sávok lesznek az igazán nyerők, s ez nyárra a matrózmintákban fog kiteljesedni. A csíkok mellett a különféle geometriai formák szédítő kavalkádjai is megjelennek a ruhákon, blúzokon, de a nadrágokon és szoknyákon is.

Az alapszínek mellett az örökös virágminta ugyancsak trendi marad. Igaz, hogy idényről idényre változik, de jelen van a divatban. Most a szabályos, apró, provence-i típus helyett a szabálytalan nagyobb minták lepik el a ruházatot: a hippikorszakot idéző, hangsúlyos virágminták jönnek a 70 évek szabásvonalaival együtt.

Az állatmintákról sem feledkezhetünk meg: a vízi- és az afrikai állatok is megihlették az év vezető divattervezőit, így egy állatmintás darabbal biztosan nem fogunk mellé.

Kiss Kósa Annamária

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg