„Én ahhoz nem értek”

Talán nem tűnik úgy, hogy a címben olvasható mondatnak köze lehetne a lelki nyugalmadhoz, mégis sok baj forrása, és sérülést is okozhat. 

A jelenség olyan, mint a vitamin. Látszólag nincs köze a jóllétünkhöz, ám a hiánya sok baj gyökere is lehet. Ami a testednek a vitaminhiány, az a lelkednek az „én ahhoz nem értek” mondat egyre gyakoribb kántálása. Van ötleted, miért?

Olyan világban élünk, ahol mindennek külön tudománya van. Az autószerelő sem egyszerűen autószerelő. Van, aki a karosszériához ért, mások a motorhoz, megint mások az elektromos alkatrészekhez. Bármerre nézünk, ugyanez érvényes szinte mindenre. Így aztán természetes, hogy mi sem lehetünk polihisztorok.

Az előbb elmondottak miatt azonban sokszor tévútra is vezetjük magunkat. A gyors változások részeseként elengedhetetlen, hogy lépést tartsunk. Ugyanis a többség nem teszi. Ha valami új dolgot nem ismersz, az természetes. A legtöbben azonban abban ringatják magukat, hogy nem is szükséges megismerniük. Ezt a tévedést idősebbek és fiatalok egyaránt elkövetik. Az idős sokszor méltatlannak tartja, hogy évtizedek után új dolgokat kelljen tanulnia. A fiatal fárasztónak érzi, hogy az iskolán kívül sem kerüli el az agytornát. Alibiként pedig jön a kibúvó: „én ahhoz nem értek”.

Ha sokáig mondogatod, életed mélyrepülésnek indul, a lelki problémák pedig szaporodnak. A helyedet átveszik mások, te pedig őket fogod hibáztatni. Igazából viszont csak a mondatot kellene átfogalmazni: „én ahhoz még nem értek”. Kezdj el fejlődni! Mindegy, mennyi idős vagy.

Koller Péter

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!