Jogosult vagyok a kocsipénzre?

Panaszkönyv, Vrabec Mária rovata

Hat hónapos terhes vagyok a külföldi barátomtól. Időközben útjaink szétváltak, ő továbbra is hazájában maradt, én hazaköltöztem. Itthon járok terhesgondozásra, szülni is itthon fogok. Volt barátom vállalja az apaságot, a kicsit is a nevére szeretné venni. Ilyen esetben hol kell intézni, milyen papírokra van szükség, hogy a kicsit az ő nevére írják? A kicsi automatikusan megkapja mindkettőnk állampolgárságát? Továbbá azt szeretném kérdezni, kell-e valahonnan igazolás arról, hogy nem élünk együtt, hogy jogosult legyek az ún. kocsipénzre szülés után.

Németh Ildikó, Komárom

 

Annak, hogy valaki megkaphassa a gyermek születésekor adott 829,86 eurós állami hozzájárulást, az a feltétele, hogy Szlovákiában legyen az állandó lakhelye. Vagyis: ha ön itt járt terhesgondozásra, itt fog szülni, és itt is fog élni a gyermekkel, jogosult a „kocsipénzre”. Folyósítása előtt a hivatal megvizsgálja, hogy a kérvényező valóban életvitelszerűen Szlovákiában lakik-e, van-e itt egészségbiztosítása, vagyis jogosult-e a hozzájárulásra. A szociális biztosítás fizetése nem feltétele sem a fent említett hozzájárulás, sem a gyes (203,20 euró), sem a családi pótlék (23,52 euró) megítélésének. Arról, hogy nem él együtt az apával, nem kell igazolás, a gyermek születésekor járó állami támogatást egyedülálló anyák is megkapják.

Ha az apa vállalja a gyermeket, erről az ön lakhelye szerint illetékes anyakönyvi hivatalban kell nyilatkoznia – ezt lehet a szülés előtt is vagy legkésőbb három nappal a gyermek megszületése után. Lehetséges, hogy ezt az illető országban működő szlovák nagykövetségen is megteheti: ott helyben kell róla érdeklődnie. Ha Szlovákiába jön, akkor az anyakönyvi hivatalba hatósági tolmácsot is vigyenek magukkal, aki hitelesen fordítja a nyilatkozatát, hogy vállalja és a nevére veszi a gyermeket. Mindkettőjük állampolgárságát nem kapja meg automatikusan a gyermek, ha Szlovákiában jön a világra, akkor szlovák állampolgár lesz.

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!