Hogyan relaxáljunk idő és pénz nélkül?

Egyértelműen sokak fejében a válasz a címben feltett kérdésre a: sehogy! Mert még a pihenéshez is anyagi források kellenek. Ám én ismerek néhány trükköt, gyakorlatot, amelyek bár nem biztos, hogy felérnek egy wellnesshétvége adta lehetőséggel, de talán a mindennapi életünkbe való bevezetésük biztosíthatja a regenerálódást. A legfőbb hozzávaló a nevetés!

Fotolia

 

1. Reggel nyisd ki az ablakot, menj ki az erkélyre, az udvarra, és végy mély levegőt. Sokszor. Figyeld meg, milyen illata van a reggelnek (ha pedig későn kelő típus az ember, akkor a délelőttnek)! Lélegezz mélyeket (csak ügyelj arra, hogy az orrod le ne fagyjon, mert korán még tavasszal is esély van rá), és ha már jobb kedved van, mert közben hallottál madárhangokat is, megihatod az első kávét. Aki esetleg a nagy városok egyikében próbál beleszagolni a reggeli frissességbe, annak ajánlom, hogy inkább maszkban végezze el a gyakorlatot!

2. Úton a munkahelyedre, a suliba, bárhol, ahol senkit nem zavar az énekhangod, kapcsold be a kedvenc zeneszámodat, és hangosan üvöltsd a szövegét (ez az én esetemben az énektechnikámnál bukik meg), és ne törődj semmivel azon kívül, hogy kiadj magadból valamit! A legviccesebb, ha az angolodat csak Te érted, így van még egy apropója a nevetésnek.

3. Vedd észre a napod során a szeretetet, amelyet másoktól kapsz. Legyen az a büfés néni mosolya, a gyereked puszija, egy zord kolléga üdvözlése, a barátok üzenetei, egy kedves ismerős érdeklődése. Bármi, ami azért történt meg Veled, mert Te az vagy, aki.

4. Engedj meg magadnak egy desszertet ebéd után, a csoki csak édesebbé teheti a napodat, és ha ebéd után fogyasztod, nagy eséllyel még le tudod dolgozni a többletkalóriát is. Semmi pánik, ha nem csokin nyomulsz, a kekszek is megnyugtatják a lelkünket. Végső soron a gumicukor is nyújthat menedéket és vigaszt! Élvezz ki minden falatot, és örülj, hogy megetted.

5. Mosolyogj az emberekre, és figyeld a reakciókat! Igen, lesz, aki ezt félreérti, és vagy bolondnak titulál, vagy a számodat akarja majd. Na de ennél jobb alkalom nincs is, ismerkedni jó, ha párkapcsolatban élsz, akkor is, csak ne felejtsd megosztani ezt az infót a mosolyfogadóval is. Állítólag a mosolyod fertőző, jót teszel másokkal és magaddal is.

6. Próbálj ki új receptet, főzz, süss, lehetőleg olyan finomságot, mely hozzávalói eredendően otthon is megtalálhatóak. Így nem kell az energiáidat a bevásárlásra pazarolni, és nagyon büszke leszel magadra, amiért kipakoltad a hűtőt, nem egyenesen a szemétben végezték a felhalmozott élelmiszerek. (Ha nem sikerül az étel olyan ízletesre, akkor nyugtasson a tudat, hogy az alapanyagok úgyis a kukában landoltak volna!)

7. Takaríts! (Még mindig nincs rajtam kényszerzubbony, amikor ezt leírom!) Furcsának tűnhet a felvetés, de valóban jó hatással van a lelkünkre, ha rendet rakunk, amikor kitisztítjuk a lakásunkat, autónkat, szekrényünket. Mellesleg ez most trendi dolog is: a minimalista felfogástól hangos a net. (Eszerint boldogabb az ember, ha minimális tárgyat birtokol, és a nézet hirdetői arról győzködik a hölgyeket és urakat, hogy szabaduljanak meg a tárgyaiktól.)

8. Szeresd az életed! Önmagad, a családod, az embereket, és akkor könnyű pihenni. Relaxálni tudsz a legegyszerűbb tevékenységek közben is, ha nem arra fordítod a figyelmedet, amid nincs, mert sokkal fontosabb észrevenni, mennyi érték van a mindennapokban!

Mészáros Krisztina

A cikk a nyomtatott Vasárnap Lélek, a Belső Valóság mellékletében jelent meg