Másé a telek, amelyen a házam áll

Panaszkönyv, Vrabec Mária rovata

Egy igen kényes kérdéssel szeretnék önökhöz fordulni a Panaszkönyv rovaton keresztül. Olyan esetről van szó, amely most a valóságban áll fenn, de a probléma visszanyúlik a háború utáni évekre. Valamikor az elődeink a földeket úgy adták, cserélték el, hogy nem készült róla hivatalos dokumentum. A dolog kölcsönös bizalmon alapult.

Ezekből a cserékből kifolyólag alakult ki az én problémám is. A házunk még a 60-as évek környékén épült, s ma kezdem azt érezni, hogy nem tudok benne biztonságban, nyugodtan élni. Ugyanis kiderült, hogy a telek, amelyen áll, nem az én tulajdonomban van, hanem egy idegené. Az elődeimtől s az idősebbektől tudtam meg, hogy valamikor a dédszülők megvették a telket, de nem íratták magukra, amikor elkezdtek építkezni. Lehet, hogy laikus vagyok, de nem megy a fejembe, hogyan adhatták ki annak idején az építési engedélyt, ha a telek nem volt a kérelmező nevén.

Most sajnos az a helyzet, hogy a ház átalakításába sem merek belefogni, mert a telek tulajdonosa bármikor előállhat az igényével, hogy fizessem ki a telek árát. Kérdésem az volna, hogy ilyen esetben, ha pl. egy 8 áras telekért 10 000 eurót vagy bármennyit kér tőlem, köteles vagyok-e teljesíteni a követelését, vagy milyen úton tudnám rendezni e telek tulajdonjogát, hogy a saját házamban biztonságban érezhessem magam. (Megjegyzem, hogy azokból az időkből, amikor a telekre építkezni kezdtek, már nincs senki az élők sorában, aki bizonyítani tudná a cserét.)

Jelige: Kergesd el a felhőt a házamról

 

Sajnos, a szocializmusban tisztázatlan tulajdonviszonyú ingatlanokra is adtak ki építési engedélyt, sok örökös volt kénytelen utólag rendezni a telek tulajdonjogát. Ilyenkor általában ki kell fizetni, amit a tulajdonos kér, de előtte érdemes hivatalos becslővel felbecsültetni a telek értékét, hogy ne legyen irreális a követelése. Neki is tudnia kell, hogy más úgysem veheti meg a telket, a normális piaci árnál többet nem várhat. Vagy bírósági úton lehet rendezni a dolgot, ha ön legalább régi feljegyzésekkel, akár kézzel írott szerződésekkel vagy a cserébe adott telek tulajdonosai által igazolni tudja, hogy ezt az ingatlant a nagyszülei vették.

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!