Veszélyben a rokkantnyugdíj

A szociális biztosító szerint ugyanis az elmúlt egy évtizedben sokat javult egyes betegségek kezelhetősége és ezzel az érintettek munkavégzési képessége is. 

Tomáš Benedikovič fotója

Csípőprotézis, merev vállízület vagy akár a belső szervek részleges eltávolítása miatt a jövőben már senkit nem nyilvánítanak rokkantnak, és a többi betegséget is átértékelik.

 

A vérnyomás nem gond

Tizenhárom éve nem változott a pontozáson alapuló értékelés, holott az orvostudomány azóta sokat fejlődött, és számos betegséget tudnak jobban kezelni – érvel a biztosító. Jelenleg azok számítanak teljes mértékben rokkantnak, akiknek legalább hetven százalékkal csökkent a munkaképességük. Az érvényes pontozás szerint ide tartoznak a harmadfokú magas vérnyomásban szenvedők is, mert ők 75–80 százalékban rokkantak. „Az új javaslat szerint nagyobb lesz a beteg állapotát felülvizsgáló orvosok mozgástere, és 50–80 százalék között állapíthatják meg a rokkantság mértékét. Vagyis önmagában a magas vérnyomás még nem kell, hogy teljes munkaképtelenséget jelentsen, mert ma már vannak betegek, akiknél ez a panasz nagyon jól kompenzálható” – magyarázza Veronika Majtánová, a szociális biztosító orvosi felülvizsgálati osztályának vezetője.

 

A csípőprotézis nem gond

Ugyanígy nem számíthat már rokkantnyugdíjra az sem, akinek teljes csípő- vagy térdízületi endoprotézise van, és nem sérült a végtagok használhatósága. Még részleges rokkantnak sem számít majd az, akinek a májlebenyéből távolítanak el egy részt, ha ez nem befolyásolja a szerv működését, és ugyancsak átértékelnek több szív-, valamint mozgásszervi betegséget – reumát, porckopást, agyvérzés utáni állapotokat is. Veronika Majtánová szerint elsősorban azokat a diagnózisokat fogják átértékelni, amelyeknek a pontozása eddig a határon volt. A részleges rokkantsághoz ezentúl is negyven-, a teljeshez hetvenszázalékos munkavégzési képtelenség szükséges, de a súlyosabb betegségeknél nagyobb intervallumban dönthetnek majd az orvosok, és elvileg nem fordulhat elő, hogy valaki egy-két ponttal „csúszik le” a rokkantságról.

Az új pontozási rendszer ma még csak javaslat, jelenleg a szociális biztosító és az egészségügyi, valamint a szociális és családügyi minisztérium szakemberei dolgoznak rajta. Nagy valószínűséggel hamarosan a parlament elé kerül, mert – ezt ugyan nem mondják ki – a jelentősen eladósodott szociális biztosító számára komoly megtakarítást eredményezne. A változás nemcsak a leendő, hanem a mostani rokkantnyugdíjasokat is érintené, mert az ő pontjaikat is átszámolnák. „Egyébként is minden rokkantnyugdíjast két-három évente hívnak felülvizsgálatra, mert néhány kivételtől eltekintve nem tekinthető véglegesnek az állapotuk. Mindig vannak új gyógyszerek és módszerek, amelyek javíthatnak rajta, de természetesen, romolhat is. Ezért bárki saját maga is kérheti állapota átértékelését” – közölte Veronika Majtánová.

 

Méltányosabb rendszert ígérnek

Felülbírálást kérni leginkább azoknál a betegségeknél lesz érdemes, amelyekre a tervek szerint több pont jár. Ilyenek a viselkedési és pszichikai zavarok, súlyos szívritmuszavarok, vagy annak a kéznek a merevsége, amellyel az érintett személy ír. A lista korántsem teljes, a szociális biztosító nem hozta nyilvánosságra, melyik diagnózisokat értékeli át. Csak annyit tett közzé, hogy az új kategorizálás a betegek érdekét szolgálja, mert egyértelműbb lesz, ki számít rokkantnak. Azt a lehetőséget, hogy a törvénymódosítást követő felülvizsgálatokon a többségtől megvonnak néhány pontot, és ezáltal elveszíti a rokkantnyugdíját, a biztosító szóvivője, Peter Višváder kizárta. „Épp ellenkezőleg, segíteni szeretnénk a komoly betegeknek, akik egyértelműen rokkantnyugdíjra szorulnak. A tervezett pontrendszer alapján pontosabban meg lehet majd ítélni, ki milyen mértékben képes a munkavégzésre, és ki az, aki teljesen alkalmatlan. Az a cél, hogy az új rendszer a valóban rászorulók iránt méltányosabb, a visszaélőkkel szemben szigorúbb legyen” – mondta a szóvivő.

Mária Orgonášová, az Egészségkárosodottak Szervezetei Szövetségének elnöke szerint azonban a dolog nem ilyen egyszerű: a tervezett módosítás is csak számításokon alapul, és nem látja az embert teljes valójában. Tény, hogy egy egészségkárosodott személy még akkor is nehezen talál munkát, ha „csak” harminckilenc százalékban rokkant, és lehet, hogy valakit nem ismernek el teljesen rokkantnak, mégsem képes semmilyen munka végzésére. De ezek már olyan részletek, amelyekre a törvények soha nem lesznek tekintettel.

 

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg