A folklór visszavezet önmagunkhoz

A folklór (folk-lore) szó szerinti fordításban a nép tudását jelenti. Ennek a tudásnak minél autentikusabb megőrzése nemzedékről nemzedékre erősíti a közösséghez tartozás kötelékét mind helyi viszonylatban, mind tágabb régiónkban és végső soron nemzeti szinten.

Ezt tartotta szem előtt a Csemadok köbölkúti alapszervezete is, amikor hagyományteremtő céllal tavaly megszervezte az I. Köbölkúti folklórtalálkozót. Idén február 11-én a másodikra gyűltünk össze. 

„A rendezvény azért jött létre, hogy közelebbről megismerjük régiónk egyes falvainak népi szokásait, táncait, dalait, népviseletét – mondta el bevezetőjében Bolya Dudás Anita, a Csemadok helyi szervezetének elnöke. – Rengeteg hagyományőrző egyesület működik a környékünkön, melyek ezt a népi kultúrát megélik, foglalkoznak a fiatalokkal, kutatják a múltat. Az idén már tíz fellépő csoportot üdvözölhettünk.”

Szőcs Ferenc, Köbölkút polgármestere üdvözölte a résztvevőket, és megköszönte Szobi Eszternek, hogy elhozta a rendezvényre szlovákiai magyar népviseletbe öltöztetett babáinak egy részét, Kissné Peredy Erzsébetnek, hogy az általa vert csipkékben is gyönyörködhettünk, valamint a Csemadok tagjainak, hogy a téli időszakban is alkalmat teremtettek a népi kultúra művelőinek a találkozásra.

Ezt követően csak úgy forrott a színpad. A ropogós csárdást szerelmes és pajzán nóták váltották, saját gyűjtésű dalok citerakísérettel, népi aratóünnep, ahol a „falu” apraja-nagyja megjelent.

A rendezvény szervezői, a köbölkúti csemadokosok is nagyon lelkesek a népi kultúra ápolásának terén. Két néptánccsoport működik a községben – mondta el Bolya Dudás Anita: a Rozmaring néptáncegyüttes Dolezsai Ágnes pedagógus vezetésével az iskolában, a Vadvirág pedig Lévárdy Mónika vezetésével a Csemadok égisze alatt. „Tavaly a Bethlen Gábor Alap pályázatának segítségével lehetőségünk nyílt arra, hogy Méhes Kata koreográfussal dolgozzunk együtt, így sikerült mindkét néptánccsoportnak új táncokat megismernie és megtanulnia. Most azonban a betegségek miatt csak a felnőttek léphettek színpadra.”

A fergeteges műsor után táncház, nótázás kezdődött a Dallamvilág együttessel. Fontos ez ma, hogy ne csak a táncosok, hanem a közösség minden tagja megtanuljon legalább pár lépést, így válik majd a néptánc a bennünk élő kultúra részévé.

Bokor Klára  

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!