Spirituális makacsság

Biztosan észrevetted, hogy ha valaki minél inkább belemerül a lelki tanok kutatásába és a filozófiák tanulmányozásába, annál nagyobb eséllyel lesz rajta úrrá a makacsság. Annak ellenére, hogy a lelkiség az ember jellemét hivatott fejleszteni, gyakran épp az ellenkezőjét látni. A jelenségnek két oka biztosan van, de mielőtt ezek kiderülnének, nézzünk szét a saját házunk táján is!

A spirituális makacsság olyankor kezd úrrá lenni az emberen, amikor probléma, betegség, lelki hullámvölgy miatt kezdi kutatni a megfoghatatlan világot. Ilyenkor a hiteles és kevésbé jártas tanítók kapaszkodót, magyarázatot próbálnak adni a kezébe, hogy általa újjáépítse az életét. Ezek a kapaszkodók valamilyen filozófián nyugszanak. Akkor lehet belőle baj, ha a bajba jutott ember csak arra használja a tanácsokat, hogy segítségükkel megmagyarázhassa, miért is került nehéz helyzetbe. Mondhatjuk, hogy vallásos lesz, és makacsul körülbástyázza magát magyarázatokkal. Sajnos a bajba jutott ilyenkor nem megoldani, csak megmagyarázni szeretné a bajait.

A makacsság első oka lehet az, hogy a frissen szerzett tudás valójában nem is tudás, csupán ismeret. Egy történet, melyet a sebzett ember kibúvóként használ, elbújik a valóság elől. A másik ok a bénító félelem: az útkereső tisztában van azzal, mit rontott el, ám a megoldáshoz lépnie kellene. Újrarendeznie életét, emberi kapcsolatait, önmagához, a világhoz való viszonyát. Elengedhetetlen hozzá, hogy falakat döntsön le maga körül; ám ezt kevesen merik megtenni.

 

Koller Péter