Így ölheted meg az SSD-t néhány hónap alatt

Óvatosság nélkül ugrik a garancia és a befektetés is

Aki a hagyományos merevlemez használatáról áttért a jóval gyorsabb SSD-re, tudja, milyen áldás a korábbihoz viszonyított hatalmas sebesség. De a szakboltok sokszor elfelejtik közölni vásárlóikkal, hogyan óvják SSD-jüket, hogy hosszú ideig szolgálhasson.

 

A garancia

Az SSD-k élettartamát nemcsak az üzemórák száma befolyásolja, hanem a rájuk írt adatmennyiség is. Arra most nem térünk ki, hogy melyik típusra mennyi adatot lehet írni, mert legtöbbször ez viszi tévútra az átlagos felhasználót. Egyszerűen azt érdemes megjegyezni, hogy az ilyen meghajtókra érvényes a legalább kétéves garancia, amelynek feltétele, hogy bizonyos (általában tetemes mennyiségű) írás-olvasási ciklusnál többet nem írhatunk a lemezre. Ha a két feltétel nem teljesül, ugrott a garancia. Ennek elvesztésében pedig egy nagy ellenségünk van, maga a Windows.

 

Töredezettség-mentesítés

Az operációs rendszer bizonyos automatikus funkciókkal gyorsítani szeretné munkánkat, de ez az SSD-k esetében inkább csak kárt okoz. Az egyik ilyen funkció az automatikus töredezettségmentesítés (defragmentáció), amelyre az SSD-nek nincs szüksége. A meghajtó működési elvénél fogva ez a Windows-funkció nagy kárt tesz a lemezben. Mindenképpen ki kell kapcsolni.

 

Hibernálás

Szintén nagyszerű funkció, amellyel kikapcsolás helyett „mélyalvásba” helyezhetjük a számítógépet. Így a következő bekapcsoláskor ott folytathatjuk a munkát, ahol korábban abbahagytuk. A hibernálás a háttérben mindössze annyit tesz, hogy a gép memóriájának tartalmát a merevlemezre másolja, majd bekapcsoláskor rövid idő alatt visszaolvassa. Alkalmanként több gigabájtnyi adat is a merevlemezre másolódik, és ez jelentősen csökkenti az SSD élettartamát.

 

Virtuális memória

A virtuális memória, vagy lapozófájl nemcsak a PC RAM-jában, hanem merevlemezén is tárol adatokat. Így a meghajtó felesleges elhasználódását okozza. SSD mellett érdemes legalább 4, de lehetőleg 8 GB memóriát „adni” a gépnek, hogy a hatás a lehető legkisebb legyen. Haladó felhasználók sok RAM mellett nyugodtan letilthatják a virtuális memóriát; a legtöbbször semmi rossz nem fog történni.

Koller Péter

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!