Örök jegyesek: Romy&Delon

Romy Schneider és Alain Delon. A 20. század egyik legcsodálatosabb és legcsodáltabb álompárja. Pedig az osztrákok üdvöskéje, Sissi császárné megtestesítője és a hódítóan sármos francia filmsztár szerelme minden volt, csak nem mese.

Képarchívum

 

Négy évig, nyolc hónapig és huszonnégy napig tartott a szenvedélyes szerelem, amely filmmítosszá vált. Amikor a szédítően vonzó Delon 1958-ban a repülőtéren várja Romyt, akinek a Christine című filmben lesz a partnere, még aránylag ismeretlen. Ezzel szemben a 20 éves, elragadóan szép Romy már befutott sztár, akinek azonban három rész után elege van a híres Sissi-filmekből. A nála három évvel idősebb Delon első látásra nem tesz rá nagy benyomást, a férfinak meg túl kényeskének tűnik a híres színészcsalád sarja. Nehezen megy a társalgás, Delon nem tud németül, Romy franciául, de hamarosan megtalálják a közös nyelvet. A szerelem nyelvét. Romy számára Delon, vagy ahogy ő becézte, Pépé, lesz a Nagy Ő, élete nagy szerelme. Elhagyja Németországot, családját, s Párizsba költözik a német és osztrák sajtó tiltakozása ellenére. Nem tudják neki megbocsátani, hogy nem vállalta a Sissi negyedik folytatását. De Romy hajthatatlan: élvezi a szabadságát, maga akarja irányítani az életét. A pár 1959-ben tartja eljegyzését.

Jegyességüket soha nem pecsételték meg friggyel. Csaknem öt év után szakítottak, s Delon 1964-ben egy másik nőt vitt oltár elé: a kétes múltú Nathalie Barthélémyt, aki gyereket várt tőle. A szakításról a könyv szerzője így ír: „Amikor Romy Schneider visszaérkezett Hollywoodból, Delonnal közös lakásuk asztalán egy vörös rózsacsokrot, mellette meg egy cédulát talált, amelyen ez állt: »Nathalie-val Mexikóba mentem, minden jót.« A jelenetet Romy anyja így kommentálta: »Delon kegyetlen és gyengéd tudott lenni egyszerre. Ezért imádta annyira Romy.«” 

A színésznőt összetörte a szakítás. Nyugtatókkal, alkohollal gyógyította magát. Két évre rá hozzáment Harry Meyen német rendezőhöz, ’75-ben pedig személyi mindeneséhez, Daniel Biasinihez. Egyik házasság sem volt boldog, ráadásul 1981-ben órási tragédiát élt meg: 14 éves Dávid fiát felnyársalta a nagyszülei házát körülvevő kerítés, és belehalt. A balesetet követően Delon azonnal volt szerelméhez sietett, de ő sem tudta megmenteni Romyt. Amint mondta: „Dávid halálával Romy is meghalt.” 1982. május 29-én, 43 évesen holtan találták párizsi lakásában. Élete nagy szerelme, Delon, aki végig a barátja maradt, így búcsúzott tőle: „Romy huszonöt évet jelentett az életemből. Huszonöt év barátságot, szerelmet. Amit őrzök róla, az a mosolya, amely beragyogta. Ő volt és ő marad a nő, a szerelem számomra. Adieu, ma Puppele!”

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg, a Legendás szerelmek sorozatban