Kelta csomópárna 9 lépésben

Az örökkévalóságot jelképező, végtelen kelta csomó különleges kiegészítője lehet a nappalinak, hiszen kiválóan megfelel mint a kanapén, mint a szőnyegen helyet foglalóknak. Az esztétikai és spirituális jegyek mellett komoly kihívást jelenthet azoknak is, akik próbára tennék kitartásukat. Akik pedig még ezek után sem fáradtak el, próbálják ki a kínai csomózás művészetét is.

A szerző felvétele
Mire lesz szükséged?

 

-         1 m textil

-         1 zsák vatelin tömőanyag

-         olló / körvágó + vágólap

-         vonalzó

-         szabókréta

-         tű

-         cérna

-         gombostű

-         biztostű

-         1 m- es pálca (sima felületű)

-         WC papír guriga

-         varrógép

 

1.     Az 1 m hosszúságú textilt terítsük ki és osszuk fel 6 db. 15 cm széles részre!

2.     Vágjuk le a textilcsíkokat! Ezt a legegyszerűbben körkéssel tudjuk elvégezni. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre ilyen vágóeszköz, használjunk csak egyszerűen ollót.

3.     A boltban vásárolt textil alap szélessége általában 140- 150 cm. A levágott csíkok tehát 150 cm hosszúak és 15 cm szélesek lesznek. Ahhoz, hogy ezekből egy nagyon hosszú csíkot kapjunk, össze kell varrnunk őket. Hogy megkönnyítsük a feladatot, tűzzük össze két csík végét és csak azt követően varrjuk össze.  Végül ne felejtsük levasalni a széleket!

4.     Hajtsuk félbe a hosszú textilcsíkot, készítsünk belőle egy csövet! Tűzzük meg, majd varrjuk össze!

5.     Most jön a neheze, a cső kifordítása. Tűzzük meg az egyik végét biztostűvel és vezessük a cső belsejébe. Szerezzünk egy hosszú pálcát, amivel elősegítjük a folyamatot. Nyomjuk a biztostű után a cső belsejébe és ráncolva húzzuk rá a pálcára a textilt, mintha fel akarnánk öltözteni! Ha a biztostű kibújt a másik végén, a felráncolt textilt lassan segítsük le a pálcáról!

6.     Helyezzünk WC papír gurigát a cső végébe, majd nyomkodjunk bele vatelint. Hogy mélyebbre kerüljön a tömőanyag, a pálca segítségével nyomjuk beljebb. Töltsük meg kb. 30 cm-es részt, majd toljuk beljebb, nagyjából a cső feléig. Mire a kívánt helyre kerül, hajlamos összesűrűsödni, ezért minden esetben fel kell lazítanunk, hogy ne legyen túl kemény a textilkukac.

7.     Ha az egyik felével ekészültünk, igyunk meg egy teát, vagy kávét, majd folytassuk a másik felével. Sok türelem és idő (kb. 4 óra) szükséges ahhoz, hogy elvégezzük a közel 9 m-es textilcső kitömését, de megéri a fáradtságot.

8.     A kukac befejezése után új erőre kapunk, ami motivációt ad majd ahhoz, hogy megkössük belőle a várva várt kelta csomót. Járjunk el az ábra alapján!

9.     Végül nincs más dolgunk, mint egymásba csúsztatni és összevarrni a két végét.

 

 

Vida Nikoletta

(A szerző felvételei)