Mitől múlik a szerelem?

Sokféle magyarázat van rá. Ha elmerengsz az alábbi sorokon, magad is eldöntheted, létezik-e sírig tartó szerelem, vagy a szerelem mindenképpen elmúlik egyszer. Mindenekelőtt azt kellene megtudni, mi is az. Ha elgondolkodsz, rájöhetsz, hogy nem valami, hanem valaminek a hiánya.

Amikor gondolatok nélkül rácsodálkozol a szépségre. Amikor szerelmes voltál, mire gondoltál? Mi játszódott le benned? Ha jól emlékezel vissza, rájössz, hogy valójában semmi. A gondolatok nélküli üresség volt az, ami jelezte, hogy szerelmes vagy. Ha két ember így találkozik, kapcsolatuk a csodához hasonlít. Képesek egymást feltételek nélkül, csodálattal figyelni. Ami ilyenkor hiányzik, az a gondolat, mely útját állná a szépségnek.

De mi történik, amikor ugyanez a szerelem elromlik? Nem rácsodálkozol a másikra, hanem feltételeket támasztasz iránta. Megfogalmazásuk maga a gondolat. Ha ez a tény észrevétlen marad előtted, elmúlik a másik iránti tisztelet, s vele a szerelem is. Ilyenkor azt mondják, valami megváltozott. De igazából valami megszületett. A gondolat, melyben egykori szerelmedre már nem tudsz többé rácsodálkozni.

A fentieken eltöprengve esélyed van elgondolkodni azon, létezik-e sírig tartó szerelem, vagy a szerelem csupán átmeneti illúzió, amely rövid időre elvarázsol.

Koller Péter

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!