Tavasz a télben

A tél a növények számára nyugalmi időszak; ez azonban nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy akár télen is virágzó növények vegyenek körül bennünket.

Hagymásakat pl. télen is nyugodtan hajtathatunk. Eláruljuk, hogyan. A hajtatásra elültetett virághagymák 8–10 hét múlva kezdenek el virágozni. A hajtatást akár most, januárban is elkezdhetjük.

 

Hidegkezelés nélkül nem megy!

A hagymás növények virágzást kiváltó hormonjai csak akkor lépnek működésbe, ha hidegkezelést kapnak. Hogyha előkezeletlen hagymákat vásároltunk, tegyük őket két hétre hűtőszekrénybe (kb. 5 °C), és máris kész az előkezelés.

 

Dekoratív üvegvázában

Sokaknak problémát okoz a megfelelő hajtatóedény kiválasztása. Jó hír, hogy szinte bármilyen edényt használhatunk hozzá, csak egy fontos szabályt kell megjegyeznünk: a hagymákat nem szabad vízbe tenni, mert könnyen elrothadnak.

Lehetőleg mindig nagy méretű virághagymát vásároljunk, mivel ebben található annyi tápanyag, amennyi a növénynek a virágzáshoz szükséges.

Kertészeti vagy virágüzletekben kaphatók kifejezetten hagymás növények (amarillisz, jácint stb.) számára készült hajtatóüvegek, de ha nincsenek otthon ilyenek, akkor sem kell megijedni. Az a fontos, hogy az edény/váza nyaka keskenyebb legyen, így a hagyma nem csúszik le az üvegbe (az edény alakjára nincs szabály: egy pálinkáspohár is megteszi). Az üveget töltsük meg vízzel, de ügyeljünk arra, hogy szintje ne érje el a hagymát. A párolgó víz tökéletesen elegendő nedvességgel látja el. Az elpárolgott vizet azonban rendszeresen pótoljuk.

Tipp

Ha üvegpoharakat használunk hajtatásra, akkor színes kövekkel megrakva akár díszként is szolgálhatnak otthonunkban. Nagyobb üvegedényekben egész kompozíciót is készíthetünk.

 

Hagyományosan, cserépben

Ültetéshez akkora virágedényt válasszunk, amekkorában jól elfér a hagyma, de nem kell sem túl szélesnek, sem túl magasnak lennie. Fontos, hogy a virágcserép lyukas legyen, az ültetéshez használt föld pedig laza, jó vízáteresztő. Ha nincs kertészeti tőzegünk, rendes földet is használhatunk, fele-fele arányban homokkal összekeverve.

A hagymákat nem szabad mélyre tenni az edényben, felső negyedük maradjon a talaj felszíne fölött. Ezután öntözzünk be az edényt, és helyezzük sötét helyre.

 

Fény nélküli hideg helyen

A hajtatás ideje alatt a hagymákat tartsuk sötét helyen, lehetőleg 10–15 °C-os hőmérsékleten. Ha a sötétítést nem tudjuk megoldani, újságpapírral, kartondobozzal vagy papírsüveggel is letakarhatjuk őket. A sötét és hideg környezet azért szükséges, hogy a növény ne fölfelé kezdjen el gyorsan növekedni, mert ez a későbbiekben a virágzás szépségéből venne el.

Amikor a hagymások zöld kis hajtásai 7-8 cm magasra nőttek, tehát a növények fejlődése megindult, helyezzük a vázát/cserepet fényes helyre; fény hiányában ugyanis a szárak megnyúlnának, és a virágok csenevészek lennének.

A teljes cikk a nyomtatott vasárnapban jelent meg!