Kifagynak a vírusok?

Ki sem gyógyultunk, már megint jön valami nyavalya

Mire jó a chia?

·       Fehérjéket és aminosavakat tartalmaz.

·       Kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, optimális az omega 3–6 aránya. Az omega 3 az immunrendszer működéséhez is szükséges, fontos szív- és érrendszeri betegségek esetén, csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a koncentrációs képességet. Szükség van rá az agy- és idegsejtek, valamint a látóhártya működéséhez.

·       Az omega 6 csökkentheti a cukorbetegség mellékhatásait, hatékonyabbá teszi az anyagcserét, javítja a bőr, a köröm és a haj állapotát.

·       Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban. Az utóbbiaknak köszönhetően lassúbb az emésztésünk, így alacsonyan tartja az inzulinszükségletünket, és emésztésjavító hatása van, a tápanyagoknak is van idejük felszívódni. Teltségérzetet okoz, ezáltal segíthet a fogyni vágyóknak.

·       Ásványi anyagai feltöltenek energiával. Van benne kalcium, vas, kálium, foszfor, cink, mangán, molibdén és magnézium, bór, niacin, B12-vitamin és folsav is.

·       Antioxidáns-pótló. Ezáltal lassítja az öregedés folyamatát, csökkenti a krónikus betegségek tüneteit, szabadgyök-lekötő képessége által rákmegelőző hatású.

 

 

Német orvosi statisztikák szerint az emberek életük során átlagosan 120–200-szor esnek át meghűléses betegségen, amely öt-hat napig tart. Ha az átlagéletkort vesszük, akkor ez az idő összesen két-három évet tesz ki. Érdemes az ilyen veszteséget csökkenteni!

 

Erősítsük az immunrendszert

Mai életvitelünk nem nagyon tolerálja az időjárás szeszélyeit, legyen az szél, hideg vagy kánikula. Amint kint csökken a hőmérséklet, felcsavarjuk a fűtést, melegebb kabátot veszünk elő a szekrényből. Ennek pedig az a következménye, hogy az immunrendszer gyorsan elfelejt reagálni a környezet szeszélyeire. Nem árt „pótórákat” venni, hogy megtanuljon a hőmérséklet, nyomás, nedvességtartalom változásaihoz alkalmazkodni, s ilyen körülmények között is megőrizze egészségét.

Lazítsunk!

Zárjuk ki a stresszt. Sokszor mondjuk, ám mindenki saját magán tapasztalja, hogy nem könnyű; de azt is, hogy megy ez, csak akarni kell! Vigyünk rendszert az étkezésbe, aludjunk eleget, ne terheljük túl magunkat, mert megbosszulja magát. Ha a lelki egyensúly meginog, a szervezet sokkal hamarabb megbetegszik.

Szaunázzunk!

Azok, akik rendszeresen látogatják a szaunát, a mostani hidegben áldották az ötletet, hogy rászánták magukat. A szauna kikapcsolódás és felfrissülés, egyben segíti egészségünk megóvását; jótékony hatással van a testre, szellemre és lélekre. A rendszeres szaunázás, a hideg és a meleg váltakozása serkenti az anyagcserét és a hőtermelést, javítja a hőháztartást, vérkeringést, jót tesz az ereknek, erősíti az ideg- és az immunrendszert. A hő hatására ráadásul endorfinok, boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetben, s a jókedv ugyancsak növeli az ellenálló képességet.

Tréningezzünk!

Hetente legalább kétszer fél órát, hacsak lehet, gyalogoljunk, joggingoljunk vagy sétáljunk a szabadban. Ez jót tesz az ereknek, szívnek, egyben a szervezet hőalkalmazkodási képességének, javítja az immunrendszer sejtjeinek teljesítőképességét.

 

Chia: a kis mag nagy ereje

Érdemes rendszeresen fogyasztani, egészséges! A neve chia vagy azték zsálya. Az aztékoknál, ahol fizetőeszközként is szolgált, a futók étkeként is emlegették. Egyébként manapság is közkedvelt a sportolók körében, mert 23 olyan jól oldódó fehérjét tartalmaz, amely szükséges a nagy fizikai megterhelés utáni regenerációhoz.