5 ok, amiért szeretjük a disznótort

Nyáron disznót ölni olyan, mint télen a tengerparton heverészni: szembemegy a józan parasztésszel (meg a részeggel is). De a biztonság kedvéért vegyük át, miért szeretjük a disznótort.

Somogyi Tibor felvétele

 

1. Mert lehet inni. Bár ami azt illeti, inni mindig lehet, és általában okot is talál rá magának a rendes keresztény európai polgár. A disznótor mégis más. Érkezéskor egy hajnali feles, a malac lelövése és leszúrása előtt egy feles, pörzsölés előtt egy feles, és így tovább, egészen a másnap délelőtti zsírkisütésig. Ezt kívánja tőlünk a hagyomány. Aki mégis belefut abba a csapdába, hogy egy nap alatt lezavarja a disznótort, magával tol ki. Ez a hiba csak akkor tolerálható, ha az illető másnap egy másik disznótorra hivatalos.

 

2. Mert feléled bennünk a falkaösztön. Sok lúd disznót győz, tartja a mondás, ugyanakkor érvényes, hogy egyedül még senki nem folytatott le disznótort, lett légyen bármekkora császára az életnek. A disznóöléshez társak kellenek, a feldolgozásához szintén. Közben magmagyarázhatatlan kellemes belső bizsergést érzünk, és büszkén állapítjuk meg, hogy maradt belőlünk valami mamutvadász elődeink rátermettségéből, akik egyszerűbb szerszámokkal és több fáradozással ugyan, de szintén hatalmas és nem kevésbé veszélyes állatokat hoztak terítékre tízezer évvel ezelőtt.

 

3. Mert van kézzel fogható eredménye. Ha betöltünk egy teknőre való kását a fehér zománcos lavórban kislejmolt bélbe, akkor az be lesz töltve. Pontosan, szabad szemmel nyomon követhető, miként cseperedik a langyos töltelék a dolgos kezek alatt hurkává, kolbásszá, disznósajttá. Nincsenek depresszív és elvont bonyodalmak Excel-táblázatokkal, negyedévekre lebontott kimutatásokkal, kördiagramokká alakított szinuszgörbékkel és egyéb zavaros képletekkel, meg a jövő ilyenkor megérkező összegzéssel, ami az idei munkák minőségéről képet ad. A disznótorban nem lehet manipulálni az igazsággal: ha a kolbász kész van, kész van (mehet a füstre), ha nincs kész, akkor meg jöjjön már ide valaki, és csinálja meg!

 

4. Mert minden egyes disznótorban történik valami, amit a következő disznótorok során (közben, kapcsán, mentén) emlegetni lehet. Milyen volt, amikor pörzsölés közben felugrott és elfutott a lelőtt malac, vagy amikor öregapám felhangosította a konyhában a rádiót, hogy ne hallja a visítást.

 

5. Mert füstölt szalonna nélkül nincs élet. Bödőcs Tibor írja A szalonnáról című Hamvas Béla-paródiájában: „Vagy van otthon szalonnád, vagy nincs. Mindenesetre az aszkéta vágjon vékonyabb szeletet. Aki pedig abálni akar, abáljon, abálhat.”