10+1 jó tanács a munkahelyi stressz kezelésére

Szöveg Dr. Kovács Ágnes orvos

Fotolia

1. Készítsünk naponta rövid tervet, határozzuk meg a prioritásokat, a határidős feladatokat, amelyeket feltétlenül el kell végeznünk.

2. Előre határozzuk meg, mikor kerítünk sort az e-mailek olvasására, megválaszolására (pl. reggel ezzel kezdjük a munkánkat, vagy minden délután). Ha folyamatosan várnak az ajtónk előtt vagy az íróasztalunknál a kollégák, egyeztessük előre az időpontokat a személyes megbeszélésekre.

3. Ha úgy érezzük a munkahelyünkön, hogy eluralkodnak a stressz tünetei, végezzünk légzőgyakorlatokat (mély be- majd kilégzést). Íróasztal mellett is kivitelezhető.

4. A munkaidőbe egy-egy megbeszélés vagy feladat elvégzése után iktassunk be rövid szünetet, amikor kötetlenül beszélgetünk kollégáinkkal, megiszunk együtt egy kávét (a délutáni órákban már nem ajánlatos) / teát, együtt ebédelünk, vagy sétálunk egyet a friss levegőn.

5. A szabad időnket töltsük aktívan családunkkal, barátainkkal, hobbinkkal, a munkaidőn kívül ne kövessük folyamatosan a telefonunkat, az üzeneteinket, e-mailjeinket.

6. Beszéljük meg feletteseinkkel, munkatársainkkal, ha túlterheltek vagyunk, vagy nem tudjuk tartani a kitűzött határidőket. (Jobb előre bejelenteni, mint a határidő lejárta után szólni, hogy nem készültünk el.)  

7. Vegyünk részt munkahely által szervezett képzéseken is, melyek segítik a jobb időbeosztást vagy olyan készségek, képességek elsajátítását, amelyekkel nehézségeink vannak; így ezeken a területeken fokozhatjuk a hatékonyságunkat, önbizalmunkat.

8. Sportoljunk, mozogjunk: bármilyen formában, a lényeg a rendszeresség. Kiváló stresszoldó! (Gyaloglás, futás, úszás, jóga, torna, tánc stb.)

9. Étkezzünk egészségesen: fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget. Kerüljük a cukros, magas szénhidráttartalmú ételeket. Ne maradjon ki az ebéd. Pótoljuk a folyadékot (ásványvíz, gyógyteák formájában). Az alkoholt, főleg a tömény italokat, munkaidőben mindenképpen kerüljük. Este egy pohár bor megengedett. A dohányzást mellőzzük!

10. Lefekvés előtt vegyünk jó meleg fürdőt, hallgassunk nyugtató zenét, ügyeljünk a megfelelő alvásmennyiség megtartására.

+ 1. Ha a kiégés (burnout) tünetei jelentkeznek, forduljunk szakemberhez! 

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!