A tél hangulatteremtő virágai

Ha bensőséges, meleg hangulatot szeretnénk varázsolni a lakásba, nem hagyhatjuk ki a szobanövényeket sem. Begónia, gloxínia, azálea – adventben kezdenek nyílni, és tavaszig otthonunk legszebb díszei maradnak!

Buján virágzó begónia

A begóniák méltó díszei az év végi ünnepeknek. Tavaszig ontják színpompás, hosszan megmaradó és sokszínű virágaikat. A meleget szeretik, ám a száraz, központi fűtéses szobalevegőn könnyen elhullatják leveleiket, sőt a virágaikat is, ezért inkább ablakhoz közel tartsuk őket.

 

A becses azálea

Aki virágot szeretne vásárolni télen, biztos, hogy elsőként az azáleát ajánlják neki, hiszen igen mutatós dísznövény. Hűvös helyen érzi igazán jól magát, a meleg szobában nem sokáig gyönyörködhetünk a látványában. Bőven öntözzük lágy – ha más nincs, felforralt és lehűtött csap- – vízzel. Az esővíz és a hólé a legjobb számára (a klóros víztől elpusztul). Tehetjük folyosóra vagy két ablak közé, a lényeg, hogy világos helyre kerüljön.

 

Illatozó vanília

Nem mindenki tudja, hogy ez a növény liánszerű, kúszó orchideaféle. Virágainak színe narancs-, krémszínű vagy zöldessárga is lehet. Szirmait csoportosan, hajnalban nyitja ki, és késő délután csukja össze. Nagyon érzékeny, tartása igényes, de amíg nyílik, csodás látvány.

 

A bájos szobaciklámen

Számtalan színben kapható, azonban nem mindegy, hogyan tartjuk, ugyanis könnyen lehullathatja virágait. A világos helyeket kedveli, de nem bírja a meleget, ezért ne tegyük közel a fűtőtesthez. Emellett arra is ügyeljünk, hogy csak alulról öntözzük.

 

A szívós korallvirág

A Madagaszkárról származó korallvirág nem igényel túl nagy odafigyelést. Bár szereti a közvetlen napfényt, akkor is megél, ha sötétebb szobába kerül. Ahhoz, hogy kinyíljon, egy kissé le kell csökkenteni a fénymennyiséget; akkor virágzik a legszebben, ha naponta 12–14 órát sötétben van. Nem szabad túlöntözni: mindig várjuk meg, míg a földje megszikkad. Egyszerűen szaporítható levélről vagy hajtásdugványról.

 

A népszerű fokföldi ibolya

Az egyik legközkedveltebb szobanövény télen is. Fényigényes, ezért ne tartsuk sötét helyen, továbbá ügyeljünk rá, hogy csak alulról öntözzük, és ne álljon pangó víz alatta. Általában nem nyílik újra, ha bőséges vízzel látjuk el. Mivel pozsgás növény, hagynunk kell kiszáradni, hogy megint virágzásra sarkalljuk.

 

A bódító jázmin

A gyönyörű futónövény fehér virágrengeteggel hálálja meg a gondoskodást, olyan hangulatot teremtve vele, mintha a szobában is hullana a hó. Másik tulajdonsága, melytől még népszerűbb, hogy nagyon kellemes és intenzív illatot áraszt. Kedveli a sok fényt és az alacsonyabb hőmérsékletet, de azoknak sem kell lemondaniuk róla, akiknek a lakásában melegebb van, mivel létezik magasabb hőfokot kedvelő fajtája is. Mindig legyen vizes a földje.

 

A hálás gloxínia

Romantikus virágtölcséreit sorban egymás után bontja, így hosszan örülhetünk szépségének. Ha elnyílt, szépen lassan leveleit is elveszíti. Ilyenkor ne váljunk meg tőle, gondozzuk tovább. Adjunk neki táprudat, vagy ha szükséges, ültessük át: hamarosan megjelennek az új levélkék, s a növény új életre kel. És ha megfelelően ápoljuk, még az a szerencse is érhet bennünket, hogy újra bimbókat nevel.

 

A kecses Ornithogallum

A vadon élő sárma vagy madártej rokona. Dél-Afrikából származó fagyérzékeny hagymás évelő, mely a tél végétől a tavasz közepéig tömött, sátorozó fürtben hozza élénkszínű, legtöbbször narancs-, ritkábban citromsárga vagy fehér, finoman illatozó virágait, melyek alulról sorra nyílnak a csúcs felé – így hosszan virágzik. Vágott virágként is bevált. Napfényigényes növény, heti 2-3 alkalommal kell öntözni, ám a cserép alján pangó vizet nem szereti. A nyári pihenőidőszakban nem igényel vizet.

 

F. É., Forrás édenkert, floradania

 

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!