A VASÁRNAP nosztalgiamozija

Soós Imrével

Nyitott könyv az élete, örök rejtély a halála. Soós Imre, a legendás Lúdas Matyi, a Körhinta szerelmes Bíró Mátéja, aki a francia kritikusoktól Cannes-ban „a magyar Gérard Philipe” elismerést kapta, hatvan évvel ezelőtt, tragikus körülmények között fejezte be színészi pályafutását. Zseniális Rómeó volt, és zseniális Hamlet lehetett volna. Tragédiáját egy álságos rendszer okozta. Magasba emelték őt, majd ejtették, és földbe tiporták. Ő pedig sem ezt, sem azt nem tudta feldolgozni. Sem a hirtelen jött népszerűséget, sem a méltatlan mellőzöttséget. Nem így akart élni. Ezért választotta a halált.

 

Milyen családból származott? Miért nem tanult gyerekként? Miért nem fogadta be a közeg? Hogyan jelent meg a felvételin? Milyen szerepeket kapott? Miért lett depressziós? Hogyan halt meg? Miért nem derült fény a titkokra ma sem? Hogyan emlékszik rá Törőcsik Mari, Szirtes Ági, Makk Károly, Békés Itala?

Minderre és még sok más kérdésre is választ kap, ha elolvassa Szabó G. László írását a már megvásárolható, bővített Vasárnapban!