Elég a családi pótlékhoz az állampolgárság?

Úgy tudjuk ugyanis, hogy Olaszországban csupán 80 eurót kapnának havonta a gyerek 3 éves koráig, itt viszont 200 eurót

Fotolia

 

Elég a családi pótlékhoz az állampolgárság? 

Segítségüket szeretném kérni. Lányom évek óta Olaszországban él olasz nemzetiségű barátjával (nem hivatalosan, munkahelye nincs, bejelentve sincs sehol). Barátja ott dolgozik Olaszországban, olasz, lányom szlovák állampolgár, lakhelye, tartózkodási helye hivatalosan itt van. Az egészségügyi biztosítást havonta fizeti, a szociális biztosítót nem. Két hónapos terhes. Mivel a szociális biztosítást nem fizeti, az anyaságit nem kaphatja szülés után. Azt szeretném kérdezni, hogy ha itthon szülne, de ott járna nőgyógyászati vizsgálatokra, és a szülés után még hosszabb ideig itthon tartózkodna, járna-e neki az úgynevezett „rodičovský príspevok”. Ha az ottani nőgyógyásztól hivatalosan lefordított igazolást hoz, hogy rendszeresen részt vett a vizsgálatokon, az itthoni szülés után jár-e neki az ún. kocsipénz? Igényelheti-e Szlovákiától a családi pótlékot? Úgy tudjuk ugyanis, hogy Olaszországban csupán 80 eurót kapnának havonta a gyerek 3 éves koráig, itt viszont 200 eurót.

 

Kedves Olvasó!

Kérdésével a szociális és családügyi hivatalhoz fordultunk, és a következő választ kaptuk: A 383/2013-as törvény 2014-es módosítása értelmében annak, hogy valaki megkaphassa a gyermek születésekor a 829,86 eurós állami hozzájárulást, az a feltétele, hogy Szlovákiában legyen az állandó lakhelye. A jogszabály úgy határozza meg az állandó lakhelyet, mint azt a helyet, ahol a szülő és a gyermek huzamos ideig él, dolgozik, egészségbiztosítása van, orvosi ellátásban részesül, stb. A hivatal a pénz folyósítása előtt megvizsgálja, hogy a kérvényező valóban életvitelszerűen Szlovákiában lakik-e, és jogosult-e a hozzájárulásra. A szociális biztosítás fizetése nem feltétele sem a fent említett hozzájárulás, sem a gyes (203,20 euró), sem a családi pótlék (23,52 euró) megítélésének.

Ha azonban az ön lánya a gyermekkel Olaszországban fog élni, a szlovákiai törvényeken kívül az Európai Uniós jogszabályok is vonatkoznak rá. Ugyanígy vonatkoznak az uniós előírások a családra abban az esetben is, ha a szülők egyike Olaszországban dolgozik. Ezt az Európai Parlament 987/2009-es számú, a szociális ellátás koordinációjáról szóló rendelete és 987/2009-es végrehajtási határozata tartalmazza. Ezek minden tagállam számára kötelező érvényűek, és előnyt élveznek a tagállamok törvényeivel szemben.

Ami a szociális ellátást igénylő személy lakhelyét illeti, az említett uniós jogszabály ezt úgy határozza meg, mint azt a helyet, ahol az igénylő életvitelszerűen lakik. „Vagyis nem elég a bejegyzett állandó szlovákiai lakhely, mert ez csupán statisztikai adat – fejtette ki a szociális és családügyi hivatal munkatársa, Jarmila Feketeová. – A lényeg, hogy a kérelmezőnek valóban ott is kell laknia gyermekével együtt, a gyermeknek ott kell átesnie az orvosi ellenőrzéseken, megkapnia a kötelező oltásokat, stb. Hivatalunk köteles ezt ellenőrizni, mielőtt megítéli a járulékokat.”

AZ EU jogszabályai szerint minden, a tagállamokban élő családnak olyan mértékű szociális és családtámogató juttatásokhoz van joga, mint az adott állam polgárainak. Ha az ön lánya Olaszországban fog élni, Szlovákiában nem jogosult a szociális juttatásokra, s ugyanazt kaphatja, mint az olaszországi anyák. Sőt akkor sem kaphatja a családi pótlékot Szlovákiában, ha az olasz törvények alapján nem jogosult a juttatásra, hogyha nem tartózkodik itt a gyermekkel. Magyarán: ahhoz, hogy a szlovákiai juttatásokat megkapja, nem elég a bejegyzett állandó lakhely, hanem itt is kell élnie. A hosszabb itt-tartózkodás nem elég, ha a gyermek apja Olaszországban marad, a jogosultság megítélésekor a szociális és családügyi hivatal az uniós előírásokat is figyelembe veszi.  

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg