A VASÁRNAP sztárja Lena Belkina mezzoszoprán

Még nem lépte át a felnőttkor küszöbét, amikor elhagyta szülővárosát, Dzsankojt. A Krím félszigeten levő kisvárosból nyolcszáz kilométerrel odébb költözött. 

Szkárossy Zsuzsa felvétele

Egyedül, Kijevbe. Onnan vezetett az útja Lipcsébe, majd a bécsi Staatsoperbe. Lena Belkina azóta híres mezzoszoprán lett, Európa több operaszínpadán fellépett, sőt már Japánba és Izraelbe is eljutott. Huszonkilenc évesen elsöprő sikereket aratva jut egyre magasabbra.

Bár szakmai berkekben évek óta sztárként kezelik, magatartásán ennek a leghalványabb jele sem látható. Bájos, visszafogott, derűs egyéniség, aki a próbák hevében sem veszíti el a fejét. Rossini Hamupipőkéjeként a prágai Nemzeti Színházban minden partnerét lenyűgözte. Az ő Hamupipőkéje ugyanis okos, sokat olvasó lány, aki nem utánoz másokat, és nem a színes magazinok tanácsai alapján akar vonzó lenni. Ő a természetesség híve, s önmaga marad akkor is, amikor a közelében levő lányok csak a divatot követve erősen változtatnak küllemükön, elveszítve ezzel saját identitásukat.

 

Most, amikor már Európa különböző országaiban lép közönség elé, és nyugodtan vallhatja magát világpolgárnak, mekkora honvágyat érez szülővárosa irányában? Gyerekként milyen volt az élete Dzsankojban? Minek köszönhette Lipcsét? Otthon, a családban milyen nyelven beszéltek? Szakmai életében mi volt az első igazán nagy pillanat, amikor úgy érezte, hogy óriásit lépett előre? Oroszországban hol énekelt Moszkván kívül? Milyen az első nap idegen környezetben, nehéz? Prágába, a Hamupipőkébe kitől kapta a meghívást? Mi lenne a csúcs a karrierjében? Mi az, ami már biztos? Mivel tölti az idejét Bécsben, ha az egész hete szabad?

Sok más mellett ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha elolvassák Szabó G. László interjúját a Vasárnap keddtől kapható számában.