E-bookok és olvasóik

Nem olyan, mint a táblagép

Az e-könyv-olvasókról legtöbben azt hiszik, hogy haszontalan kütyük, és még a látást is rontják, elvégre „olyanok, mint a táblagép”. A valóságban viszont talán a könyvolvasónak van esélye újra megkedveltetni az olvasást a felnövekvő nemzedékkel.

Körülbelül ugyanannyiba kerül, mégis a két berendezés olyan rokonságban van egymással, mint a kapa és a gereblye. Hasonlóan néznek ki, de másra valók. Egyre több könyvolvasó kap beépített wifit, érintőképernyőt és internetböngészőt, fő funkciójuk mégis az, hogy a papírhoz hasonló minőségben jelenítsék meg a könyvek tartalmát.

 

Rontja-e a szemet?

A hagyományos monitor saját háttérvilágítás segítségével jeleníti meg a képet a képernyőn. Ezért ragyog a tévé, a telefon és a számítógép kijelzője. Szemben az e-könyv-olvasóval, amely nem ragyog. Nincs saját háttérvilágítása (ritka kivételektől eltekintve), és sötétben ugyanannyira látszanak rajta a betűk, mint a hagyományos könyv lapjain. Sehogy. A kis műanyag kijelző valóban a hagyományos papírhoz hasonló látványt nyújt, ezért nagyjából ugyanannyira rontja a szemet, mint a megszokott könyvolvasás.

 

Jobb a könyvnél?

Köztudott, hogy az emberi szem szívesebben és könnyebben olvas rövid sorokat. Ezért vannak a Vasárnapnak több hasábra tördelt cikkei, és ezért olvasunk szívesen rövid híreket. A könyvolvasó a hagyományos könyvnél rendszerint keskenyebb, így az emberi szem valósággal falja a rövid sorokba rendezett mondatokat. Gyakrabban kell lapozni, ami időnként rövid pihenőt ad az agynak, ezért könnyebben vissza lehet szokni az olvasásra.

 

Mondjunk rosszat is

A hagyományos könyvélmény nem fullad ki a betűk rengetegében. A kötetek tapintása, illata egyedi élménnyel ajándékozza meg az olvasókat. Emlékszünk, milyen színű volt első könyvünk borítója, vastag volt-e vagy vékony a kötet, és megannyi apró részletet felidézünk olvasmányainkról. Az e-könyvek ezt az élményt nem nyújtják. Cserébe viszont adnak egy másfajta hangulatot, szinte egész könyvtárat hordozhatnak memóriájukban, és akár egy ridikülben elférhet a Gyűrűk Ura-összes Harry Potter minden kötetével együtt.

Koller Péter

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!