Jó munkát, Zsitvabesenyő!

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség új csapattal bővült. November 12-én a zsitvabesenyői római katolikus templomban csapatavató ünnepi szentmisét tartottak, a hívők az újonnan megalakult 44. Számú Mindszenty József Cserkészcsapat tagjaiért imádkoztak.

Farkas Zsolt atya, a Jó Pásztor Alapítvány elnöke szentelte meg a cserkészzászlót. Prédikációjában figyelmeztette az ünnepelteket, hogy nyakkendőjük, egyenruhájuk kötelezi őket, s ha nem viselik is a hétköznapokban, mindig ragaszkodjanak a fogadalmukhoz.

Jelen voltak az udvardi 28. Számú Kaszap István Cserkészcsapat tagjai is, akiknek példáján és segítségével tudtak a zsitvabesenyőiek elindulni. Gál Erik, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke és Csémi Szilárd szövetségparancsnok megköszönte Salgó Viktória csapatparancsnok eddigi munkáját, akinek helyébe most Hajdu Erika lépett.

„A mai gyerek olyan világba születik bele, hogy 500 barátja van a közösségi oldalon, de ha biciklire pattan, alig tud elmenni három hús-vér haverhoz. De örülünk már annak is, hogy biciklizik. A cserkész, az más. Egy faluportyázás alkalmával dalol, figyelmesen menetel a virágos rét mellett, és amikor az őrsvezető arról beszél, miért is hasznos az útközben talált gyógynövény, a kiscserkész már nyúl is a hátizsákba és jegyzetel, mert jól tudja, hogy mindennap tanul valami újat. A cserkészek is teljesen mindennapi gyerekek, akik megvitatják a Minecraft legújabb verzióját, csak a beszélgetés közben az egyik srác éppen a leszakadt gombját varrja fel az ingére, míg a másik a tűzifagyűjtéskor szerzett szálkát távolítja el a lábából” – vallja Ožvald Norbert cserkészszülő, ki maga kamaszkorában nem volt cserkész, de a fia már az. Mert néha előbb lesz cserkész a fiúból, mint az apából.

„A cserkészetben talán az a legjobb, hogy az ember kortalanná válik. Amikor a legkisebbekkel játszom, egy lehetek közülük. Talán ezért vagyok a leghálásabb” – mondja Gál Erik.

„Osztálytársaim hatására lettem cserkész, hat éve – meséli Gubo Viki. – Mindig jó programokat szerveznek, és nagyon szeretek táborokba járni, ezért csatlakoztam. Különleges érzés a természetben lenni úgy, hogy sátorban alszunk, latrinát ásunk, tíz napig nem látunk autót, nem használunk elektromos eszközöket...” – sorolja a gimnazista lány.

Hajdu Anikó, aki Zsitvabesenyőn elvállalta a csapatvezetői megbízatást, már bizonyította rátermettségét, hiszen cserkészként közel húsz éve egy jobb világért dolgozik. Az ünnepségen Robert Baden-Powelltől, a cserkészet megalapítójától vett idézettel intette jóra növendékeit: „Próbáljátok meg úgy itthagyni ezt a világot, hogy jobb legyen annál, ahogy kaptátok.”

Benkő Tímea

 

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!