Nem okoz fájdalmat, de megölhet

Bár az elmúlt években sokat hallottunk a koleszterinről, mégis kevesen tudják, mit jelent ez a diagnózis: familiáris hiperkoleszterolémia. Elöljáróban annyit érdemes elmondani róla, hogy 1000 ember közül 2-3 embert érint.

Fotolia

 

Egy gén meghibásodása a felelős azért, hogy a szervezetben felhalmozódik a „rossz” LDL koleszterin és szűkíti az ereket. Ha nem veszik észre idejében és nem kezdik meg a kezelést, 20 százalékkal megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. A megelőzés legjobb módja a korai diagnosztika és  kezelés.

 

Nem mindenki hibás

A jó és rossz koleszterinről talán már mindenki hallott. Az általános, úgynevezett összkoleszterin két részből áll, ezért fontos, hogy mindkettőt ismerjük. „Magas koleszterinszintet más betegségek (cukorbetegség, a pajzsmirigy működési zavara) vagy az egészségtelen életmód (kevés mozgás, dohányzás) is okozhat. Az egyik ok lehet az öröklött genetikai hiba, ez a familiáris hiperkoleszterolémia. Akik ilyen génhibával jöttek a világra,  megszületésüktől fogva magas a rossz koleszterin szintjük, s erről gyakran nem is tudnak” – magyarázza dr. Bronislav Vohnout, az egyik diabetológiai és lipidológiai rendelő vezetője és a familiáris hiperkoleszterolémia koordinációs központjának munkatársa. A diagnózist egy génmutáció okozza, amely befolyásolja az LDL koleszterin megkötését a májban. A génhibával született páciens esetében ez a funkció csökkent, s a máj nem képes megkötni és lebontani az LDL koleszterint.

 

Korai diagnózis és hatásos kezelés

A megelőzés egyedüli módja a korai felismerés, ami azért nehéz, mert a családi  hiperkoleszterolémia nem fáj, és a betegek sokszor nem is sejtik, hogy betegek.  A statisztikai adatok szerint az esetek 85 százaléka rejtve marad, így nem is kezelik. Ebben az esetben viszont  a férfiak 50 és a nők 30 százalékánál 50-60 éves kor között a magas koleszterinszint hatására szívbetegség fejlődik ki.  „A diagnosztika alapfeltétele a családi anamnézis. Ha van a  családban valaki, aki fiatalon szív- és érrendszeri betegségben szenvedett, akkor feltétlenül ellenőriztesse a koleszterinszintjét. Figyelem: e diagnózis alól a gyerekeket sem kivételek” – mondta a szakember.

 

Gyógyíthatatlan, de jól kezelhető

 

Az a legrosszabb, hogy a betegségnek nincs semmilyen látható jele” – mondta Zuzana Obernauerová, a Rodiny s FH polgári társulás képviselője. Néhány páciensnek a magas koleszterinszint mellett az Achilles-ín és a szem környékén  zsírszövetek képződnek. A megelőzés egyik fontos feltétele lehet a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése. „Ha a diagnózist idejében felfedjük, az étrend és az életmód megváltoztatásával, megfelelő gyógyszeres kezeléssel  csökkenteni lehet a szintjét. Bár gyógyíthatatlan betegségről van szó, gyógyszerekkel jól kezelhető” - tette hozzá.

Szlovákiában 22 olyan központ van, amelyben a korai halálhoz vezető öröklött  zsíranyagcsere-zavarokat szűrik ki.

A rossz koleszterin egyik tulajdonsága, hogy gyorsan lerakódik az érfalakra,  ezzel szűkíti az ereket és még a férfiak 45, nők 55 éves kora előtt megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A szív- és érrendszeri betegségeket (például szívinfarktust, agyi érkatasztrófát) az érelmeszesedés okozza. Ha a koleszterin felhalmozódik az erekben, szűkíti azokat, lassítja a vér áramlását. Ha a szív kevesebb vért kap, angina pectoris vagy infarktus alakul ki. Ha ugyanez az agyban történik, agyi érkatasztrófa következik be. 

(kovács)