Védd a szíved, egyél halat!

Világszerte a szív és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halált. Évente 17,3 millió ember hal meg idő előtt és feltételezhető, hogy 2030-ban ez a szám 23 millióra emelkedik.

Képarchívum

 

„Jó hír, hogy sok esetben egyszerű életmódbeli változtatásokkal meg tudjuk akadályozni a szívbetegségek kialakulását. Ha azt szeretnénk, hogy szívünk egészséges legyen, az ehhez vezető első lépés a tájékozottság javítása. Ügyelni kell arra, hogy naponta mozogjunk, s azt is oda kell figyelnünk, hogy mi kerül a tányérunkra. A szív világnapja kapcsán az embereket arra ösztönözzük, hogy tegyenek valamit szívük egészségért. A korai halált sok esetben el lehetne kerülni, ha hetente legalább ötször 30 percet például gyalogolnánk” – mondta dr. Ján Lietava, a  Szív a Szívnek Liga elnöke.

 

A halzsírtól a beültethető defibrillátorig

A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás több mint 60 százalékát a hirtelen szívhalál okozza, ami azt jelenti, hogy a fejlett országokban a felnőtt népesség leggyakoribb haláloka. Szlovákiában évente 10 ezer ember hal megy így. A legveszélyeztetettebbek azok, akiknek már volt infarktusuk vagy/és krónikus szívelégtelenségben szenvednek. A hirtelen szívhalál négyszer gyakrabban érinti a  70 év feletti férfiakat, mint a nőket.  A megelőzés-kezelés piramis csúcsán a beültethető defibrillátor (ICD) áll, ami a hirtelen szívhalál elleni küzdelem leghatásosabb eszköze lett.

 

Az elsődleges megelőzés

A közismert szív- és érrendszeri kockázati tényező – magas vérnyomás, dohányzás, hiperlipidémia (növekvő zsírszint,  beleértve a koleszterin- és trigliceridszintet is) – a hirtelen szívhalál veszélyének nagyon könnyen kimutatható veszélyforrásai. Kétségtelen, hogy a dohányzás abbahagyása és a megfelelő fizikai aktivitás létfontosságú. A Psysician Health Study felmérés, amelyben 20 000 orvos vett részt, kimutatta, hogy a mérsékletes alkoholfogyasztás – napi 30 g - a hirtelen szívhalál veszélyének 20-40 százalékos csökkenését eredményezheti.

Kiderült az is, hogy az enyhe kávéfogyasztás – napi 5 csésze csepegtetett kávé – nem növeli a hirtelen szívhalál kockázatát. Az ennél nagyobb kávéfogyasztás 40 százalékkal emeli meg a hirtelen szívhalál kialakulásának esélyét.

„A szívritmuszavar következtében bekövetkezett hirtelen szívhalál Szlovákiában évente legalább 5 000 ember halálát okozza. A veszélyeztetett népesség egy részét még a tragikus eset előtt meg tudjuk jelölni. A legveszélyeztetettebbek azok, akik szívinfarktus után vannak és krónikus szívelégtelenségben szenvednek. Létfontosságú, hogy a páciensek és családtagjaik tudatában legyenek ennek a  veszélynek és tudják,  hogy napjainkban a kardiológia jelentősen csökkenteni tudja a hirtelen szívhalál kockázatát. Ha szívritmuszavar miatt hirtelen leáll a szív, gyorsan meg kell kezdeni az újraélesztést, mert nem ritkán az élet megmentésének egyedüli módja” - hangsúlyozta dr. Robert Hatala, a Szlovákiai Kardiológiai Társaság elnöke.

 

A többszörösen telítetlen zsírsavak

Az utóbbi években a figyelem középpontjába egy új feltételezés került a figyelem középpontjába, amely az elfogyasztott zsírok és a szívbetegségek közötti összefüggésről szól.  Már elég bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az omega 3 telítetlen zsírsavval, amely a halban van, jelentős mértékben meg lehet előzni a hirtelen szívhalált. Ez az ismeret azonban Szlovákiában még nem eléggé került a köztudatba. A felére csökkenthető a hirtelen szívhalál eseteinek száma, ha hetente egyszer-kétszer zsíros halt fogyasztanánk, főleg tonhalat, lazacot, és más édesvízi halat, de nem zsírban kisütve, ha  grillezve vagy párolva.