Lekötözhetik a beteget?

Júniusban be kellett feküdnöm a lévai kórház neurológiai osztályára, mert nem bírtam lábra állni. Szörnyű megpróbáltatásokban volt részem, éjszakára az ágyhoz kötöztek, és kitoltak a folyosóra a halottak közé. Semmi okuk nem volt rá, teljesen eszemnél voltam, a nővérnek is tudtam válaszolni, amikor megkérdezte, hogy hívnak, hányadika van, hol vagyok. 

Képarchívum

Egy fehér ruhás férfi megfenyegetett, hogy ha kiabálni fogok, levágja az ujjam. Másnap visszavittek a szobára, és mindent letagadtak. Megtehetik ezt egy beteggel? 

K. J., Léva

 

Panaszával kapcsolatban a lévai kórház igazgatójához, Rudolf Hlavácshoz fordultunk. Azt írta, az ön állapota megkövetelte, hogy mozgásában korlátozzák. Hogy ez pontosan miért volt, azt az 57/2004-es, a betegek jogaira vonatkozó törvény értelmében nem írhatta meg, mert egészségügyi intézmény senkinek az egészségi állapotáról nem adhat információt idegen személynek.

„A beteg lekötözéséről a kezelőorvosa dönt az érvényes jogszabályok és az egészségügyi minisztérium rendelkezései értelmében. Ez csak kivételes esetekben és a feltétlenül szükséges időtartamra történhet, ha a beteg veszélyezteti a környezetét vagy önmagát, amint ebben az esetben is történt. Egészségi okokból pszichózis, elmezavar, agresszív magatartás, öngyilkossági hajlam, akut terápiás kezelések vagy vizsgálatok esetén lehet lekötözni a beteget” – áll az igazgató válaszában.

A korlátozó eszközök használatát, az eszköz fajtáját, alkalmazásának időtartamát, az intézkedést elrendelő orvos és az intézkedést végrehajtó egészségügyi dolgozó nevét, az okokat, a beteg ellenőrzésének időpontjait és állapotának leírását, valamint a vitális funkciókat fel kell tüntetni a beteg egészségügyi dokumentációjában. „Ugyancsak írásban kell rögzíteni minden, a beteg állapotában beállt változást. J. K. asszony, ugyanúgy, mint más beteg, utólag betekinthet a saját egészségügyi dokumentációjába. J. K. asszony annak ellenére, hogy azt állítja, a folyosón helyezték el a halottak között, nem hagyta el a szobáját. Azt gondolom, bővebben nem szükséges az esetről nyilatkoznunk” – írta Rudolf Hlavács. 

A lévai kórház igazgatója arról is tájékoztatott, hogy az ön hozzátartozói érdeklődtek nála a kezelés felől. Miután minden körülményről tájékoztatta őket, elfogadták az érveit, és nem tettek panaszt. 

A betegek lekötözése nagyon érzékeny téma, és nem kizárt, hogy valakit mégis indokolatlanul korlátoznak mozgásában, mondjuk, azért, hogy az éjszakás nővéreknek ne legyen gondjuk vele. Ezért ha bárki úgy érzi, jogtalanul tették ezt vele vagy a hozzátartozójával, és az egészségügyi dokumentáció sem győzi meg, okvetlenül tegyen feljelentést az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalnál (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou).

A cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg

A megjelenés időpontja 2016. augusztus 30.