Kovászos uborka télire

Aki ezt kipróbálja, annak egész évben tart a nyár

Veres István felvétele

 

Hozzávalók (5 literes üveghez):

Kb. 3 kg közepes, kovászolni való uborka, annyi csapott evőkanál só, ahány liter a levünk, egy nagy csokor kapor, 3-4 szem régi krumpli (újkrumpli nem jó hozzá!), 1 mk szalicil.

Elkészítés:

A befőttes üveget alaposan fertőtlenítjük: forró, mosószeres vízzel kimossuk, alaposan kiöblítjük, lecsöpögtetjük, tepsire tesszük és 120 fokos sütőbe tesszük kb. 15 percre.

Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk; jó, ha körömkefével is megdörzsölgetjük. Ezután a végeit kb. kisujjnyi vastagon lecsapjuk, az uborkák húsát a héjukig hosszában, 4 helyen bevágjuk. A krumplit megmossuk és fölszeleteljük. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük.

Az 5 literes üveg aljára krumpliszeleteket rakunk, amire a kapor fele kerül. Az uborkákat szorosan ráállítgatjuk. A maradék krumplit és kaprot a tetejére rakjuk. Annyi vizet öntünk az üvegbe, amennyi ellepi az uborkát, majd a vizet leöntjük róla egy lábasba, és megmérjük, hogy kiszámolhassuk, mennyi só is kell bele.

A vizet a sóval fölforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk és kb. 40 fokosra visszahűtjük. Ezután az uborkára öntjük, majd egy kistányért borítunk a tetejére. Napos párkányra vagy erkélyre tesszük, 3-4 napig érleljük, közben az üveget többször elforgatjuk. A burgonya keményítőjétől éppen úgy „beindul” az uborka, mint amikor kenyérrel készítjük, de mégis roppanósabb marad.

Amikor kész, a kovászos uborkát átrakjuk megfelelően kifertőtlenített kisebb üvegekbe, a levét pedig egy tálba szűrjük és elkeverjük a szalicillel. Újra az uborkákra merjük, az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, és már tehetjük is a polcra.

Megjegyzés: Vékonyan fölszeletelt hagymával vagy fokhagymával is szokás ízesíteni, ezt az uborkával együtt rétegezünk az üvegbe, még mielőtt a sós vizet ráöntve érlelődni hagynánk.