Családi zűrök Karlovy Varyban

Karlovy Vary idei, immár 51. filmes mustrája

Zuzana Mináčová felvétele

Bombasztikus sikerrel zárult. Hajdu Szabolcs családi vállalkozásban forgatott filmje, az Ernelláék Farkaséknál dupla győzelemmel került ki a versenyből. Rendezője a legjobb férfi alakítás díját és a mustra legnagyobb elismerését, a Kristályglóbuszt kapta. Ernelláék egyéves skóciai kint tartózkodás után csalódottan jönnek vissza Magyarországra, és előzetes bejelentés nélkül csöngetnek be Farkasékhoz. A két feleség testvéri viszonyban áll, ez mégsem egy sima rokonlátogatás.

Karlovy Vary ugyanolyan szeretettel, szélesre tárt kapuval várja vendégeit, mint Farkasék Ernelláékat Budapest szívében. Csehország legszebb fürdővárosa, ahol a gyógyforrások vize varázsos hatással van még a makkegészséges turistákra is, külön kiadványban jegyzi azokat a hírességeket, akik egykor itt kúráltatták magukat, vagy egyszerűen csak ide vonultak el megpihenni, feltöltődni, új terveket szőni. Elég, ha csak egy rövidke sétát teszünk a patinás Pupp Szálló előtti téren: réztáblák jelzik a macskakövek között, hogy ki mindenki talált már menedéket a városban, szürcsölgette díszes porcelánpohárból a különböző nyavalyáktól, főleg gyomorbántalmaktól megszabadító gyógyvizeket, amelyek forrón, hetvenfokosan, gőzölögve törnek fel a föld gyomrából. A Kolonnád ivócsarnokában, ahol Klaus Maria Brandauer, Szabó István Hanussenje szaladt az 1988-ban részben itt forgatott filmben, és a fedett sétányokon olyan hírességek hagyták lábnyomukat, mint Arany János, Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Goethe, Turgenyev, Liszt Ferenc, Isadora Duncan és Vaclav Nizsinszkij, de hogy közelebbi példákat is hozzak a múltból: Mándy Iván és Törőcsik Mari.

Fürdőinek köszönhetően Karlovy Vary két életet él. Januártól december végéig a különböző procedúrákra érkező hazai és külföldi vendégeké a város, de július első tíz napjában Európa egyik legrangosabb fesztiválja veszi birtokba, hogy programjával ugyanabban a sorban álljon, mint Berlin, Cannes és Velence mustrája.

 

Az idei kínálat jelentős része a családi kapcsolatokat vizsgálta, bírálta. Ernelláéknál is megtörtént a baj. A feleség félrelépett, a férj nem tudja, mitévő legyen. Váljon vagy megbocsásson? De Farkaséknál sincs minden rendben. A férj egy nap fogja is a kalapját, hogy na, most akkor elmegyek, aztán mégis meggondolja magát. Nem adja fel. És nemcsak a két gyerek miatt. Hajdu Szabolcs színésznő feleségével, Török-Illyés Orsolyával játszik a filmben kisfiuk és bakfis lányuk társaságában, és mint mondta: a saját életükből is bekerült néhány mozzanat a filmbe.

Jan Hřebejk szlovák–cseh összefogásban készült filmjében, A tanítónőben is rengeteg a megoldásra váró családi probléma. Szülők és gyerekeik között nem egy esetben épp a hatalmával visszaélő, pártvonalon megingathatatlan pozíciót élvező pedagógus kelt nem kevés feszültséget. Az egyik kamasz fiú anyját Bandor Éva játssza. Nagyjeleneténél, amikor végre elfogadja férje érveit, hogy miért nem megy mosógépet javítani a mindenkiből hasznot húzó tanítónőhöz, és magához engedi az ágyban, hangosan kacagott a közönség a fesztiválpalota ezerkétszáz nézőt befogadó mozitermében. Emlékezetes pillanat marad ez a jeles komáromi színésznő életében.

Felkavaró filmet forgatott Wim Vandekeybus, a híres belga multimediális művész is, aki koreográfiáival, fotóival és kísérleti előadásaival szerzett komoly szakmai elismeréseket a világban. Vágtázó elme című filmjében egy kóbor sintértől szül ikreket a Mundruczó Kornél-produkciókban feltűnt Tóth Orsi. Lányát már a szülőszobában elveszik tőle, fiát később veszíti el, de amikor utánaveti magát a Duna vizébe, ő is meghal. Tragédia tragédia hátán egy elvetemült világban.

Tízéves lányát éjszaka csalogatja el expárja mellől egy fiatal apa. Jesse Klein kanadai filmjében, a Még mindig együttben elvált szülei között keresi a biztos pontokat az anyjához és apjához egyformán kötődő gyerek. Joey Klein az apa, Eve Harlow a gyermek szerepében megható helyzeteket teremtve, nagy erővel hatnak a nézőkre.

 

Ugyanezt teszi Jamie Dornan és Cillian Murphy is Sean Ellis hatalmas erőket megmozgató Anthropoidjában. Egy nagy téma friss feldolgozása a film. Prágában, 1942-ben meggyilkolták Reinhard Heydrichet, Csehország náci helytartóját. Két, a hivatalos csehszlovák hadseregből dezertált s Angliában kiképzett ejtőernyős, a cseh Jan Kubiš és a szlovák Jozef Gabčík követik el a merényletet (Anthropoid a hadművelet fedőneve), a felkészüléshez azonban beköltöznek egy rokonszenves családhoz. Férj, feleség, tizenéves fiú. A végén velük is végeznek a németek. A férjet lelövik, feleségének levágják a fejét, fiukat félholtra püfölik, ujjait kalapáccsal szétverik, hogy soha többé ne ülhessen zongora mellé. Kubiš és Gabčík pedig egy szörnyűséges rajtaütés során, a Cirill és Metód templom falai között végzi.

Nem kíméli a nézők lelkét Xavier Dolan, a még mindig csak huszonéves, kanadai francia csodafilmes sem, aki legújabb, Ez csak a világ vége című, hatodik opusával Louist, a fiatal írót kíséri el útjára több éve nem látott családjához. Anyjával, húgával és bátyjával most szeretné közölni, hogy halálos kórral küzd, amelyből nincs visszaút. De hiába gyűjtött erőt a nagy beszélgetéshez, nem kap rá lehetőséget. Ebben a családban senki nem figyel a másikra, mindenki a maga kínjával, ügyes-bajos dolgaival van elfoglalva. Egymást túlkiabálva rakják a másik vállára panaszaikat, néha még jól meg is marva a másikat. Louis pedig ahogy jött, úgy távozik. Senki semmit nem tud meg róla. Cannes idei fesztiválján nagydíjat kapott a film, Karlovy Varyban versenyen kívül vetítették, de amikor a főszerepet játszó Gaspard Ulliel szemében összeomlik a világ, döbbent csend terítette be a nézőteret.

Pedro Almodóvar Julietája sem könnyű falat. Még csak nem is tragikomédia. Utazása során a nő megismerkedik egy fiatal vidéki halásszal, aki miután eltemette feleségét, meghívja őt egy hétvégi látogatásra. Julieta és a férfi egymásba szeretnek, lányuk születik, később azonban kiderül, hogy a jóképű halásznak titkos kapcsolata van. Egy napon vitába is keverednek emiatt, s a férfi, menekülve otthonról, kimegy a viharos tengerre, és beleveszik a hullámokba. Julieta egyedül marad a lányával, aki miután megtudja, hogy imádott apja egy házastársi vita után ült csónakba, egyetlen szó nélkül eltűnik anyja életéből. Éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy a lány jelet adjon hollétéről, és lehetőséget anyjának, hogy felkeresse őt. Almodóvar két színésznőre bízta Julieta szerepét. A fiatal nőt Adriana Ungert, az érettebbet Emma Suarez alakítja. Két nőből egyet ilyen hitelesen, mint Almodóvar, kevés rendező képes formálni.

 

Jamie Dornan, Cillian Murphy, Adriana Ungert és Emma Suarez mellett két hollywoodi sztár neve kötődik az idei Karlovy Vary-i fesztiválhoz. Egyikük sem távozott üres kézzel a városból. Kaptak Becherovkát, porcelánkészletet, Moser-poharakat, de Kristályglóbuszt is, amelyet egy üvegből fújt, mezítelen lányalak emel a magasba. Ez a mustra életműdíja, amelyet azok kapnak, akik valóban értékes alkotásokkal lettek világszerte elismertek.

Willem Dafoe A szakasztól a Jézus utolsó megkísértésén át egészen a Pasolini-filmig több tucat remekmű főszereplője. Fényes elméje mellett finom humorát is gyakran felvillantja. Nincs az a kérdés, amelyet visszautasítana. Jean Reno pedig olyan, mint filmbeli mása, Leon. Minden helyzetben profi. És született clown. A legkomolyabb kérdést is képes elbohóckodni. Prágából ugrott el pár napra Karlovy Varyba, mivel a száztornyú városban forgatja a Jöttünk, láttunk, visszamennénk újabb részét. Csak sejtem: abból nem lesz olyan kultfilm, mint A nagy kékségből, amelyben mélytengeri búvárként remekelt Jean-Marc Barr mellett. Sok éve már, hogy ezt a csodát forgatták. Reno is sokat változott azóta. Fizikailag is. Magára szedett pár kilót, és lomhább lett. Akkor, a búvárfilm forgatásakor három percet bírt ki a mélyben, most legfeljebb negyvenöt másodpercet – mondta. Majd kacagva hozzátette: de lehet, hogy már annyit sem.

Cannes-ban, az idén először, súlyos összegeket kellett fizetni egy-egy sztárinterjúért. Steven Spielberg kétezer euróért ült le egy kerekasztal-beszélgetésre. Ugyanezt az árkategóriát képviselte Ryan Gosling és Russell Crowe. Engedékenyebb és megértőbb volt Pedro Almodóvar. Ő már nyolcszázért is vállalta a válaszadást.

Karlovy Vary egyelőre nem erről híres. Dafoe és Reno nem állnak elő ilyenfajta megkötéssel. A szürke ötven árnyalatából ismert Jamie Dornan mögött viszont már épülőben a gépezet. Idő kérdése, mikor mondják ki az összeget.