Nyállal terjed, és te is elkaphatod

Utcán, konditeremben, nyári rendezvényeken nem ritka látvány, hogy a fiatalok egymás kezéből veszik ki a vizes flakont és isznak belőle. Első látásra talán csak a finnyásabbak lepődnek meg, pedig nem csak erről van szó. A nyállal több betegség is terjedhet, például a mononukleózis vagy mirigyláz, amit csókbetegségnek is neveznek. E betegség miatt több sportkarrier tört ketté, ugyanis a betegnek hosszú ideig kerülni kell a terhelést, így az edzést is.

Fotolia

 

Mi a lényege?

A mononukleózist a herpesz vírusok családjának egyike okozza. A szakirodalom szerint a fertőzés 75 százaléka a Epstein-Barr vírus (EBV), 25 százaléka pedig a cytomegalo vírus számlájára írható. „A lakosság körében nagyon magas a fertőzöttség aránya kezdve a megszületéstől és  az életkorral nő – mondta dr. Balázs Tibor belgyógyász, majd hozzátette: - Ha valaki fertőzést kapott, nem törvényszerű, hogy meg is betegszik, viszonyt másokat megfertőzhet. Sokszor a felső légutak betegségéhez hasonlít. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gyerekeknél és a fiataloknál nagyon magas az EBV-fertőzés előfordulása, de a korral csökken. Cseppfertőzéssel, testi érintkezéssel, nyállal  terjed. Ezzel szemben a cytomegalo vírus okozta fertőzés az életkorral nő.”

Lappangási ideje 4-14 nap, s jellemző rá, hogy nem járványszerűen alakul ki. A test nyirokmirigyeit támadja meg a vírus, a vérmintában nagy számban jellegzetes egymagvú fehérvérsejtek jelennek meg. A nyirokszövetek elhelyezkedése mentén  sejtbeszűrődés alakul ki, aminek torok- és mandulagyulladáshoz hasonló folyamatok a következményei, megnagyobbodnak a nyirokmirigyek, a mandulák, a máj és a lép, felszökik a láz, kiütések jelennek meg a szájpadláson, később a bőrön. Kezelés nélkül több hónapig is gyengeség, borzongás, étvágytalanság, rossz közérzet, izomfájdalmak gyötörhetik a beteget.

„Ahogy a  vírus bekerül a nyirokrendszerbe, csökken az ellenálló képesség, és megszaporodnak a másodlagos fertőzések - mondta dr. Balázs Tibor, majd így folytatta: - Vakbélgyulladásra vagy agyvelőgyulladásra emlékeztető tünetek, májgyulladás, periferiális idegkárosodás, vérszegénység, a vérlemezkék számának csökkenése   jelentkezhet. Ez utóbbi bevérzéseket okozhat. Az esetek 7 százalékában szívizomgyulladás is kialakulhat.”

 Fontos a gyors és pontos diagnózis

A diagnózist pontosan és minél gyorsabban fel kell állítani. Az egyéb fertőzések lehetőségének kizárása segít a gyors diagnosztizálásban. A Pfeiffer-féle mirigyláz klinikai tünetei általában elegendőek a kórisme felállításához. Ha laboratóriumi vizsgálat is történik, a vérkép fehérvérsejt-szaporulatot mutat, a vérkenetben jellegzetes alakú limfociták láthatók. A betegség fennállása igazolható a szervezet védekezésének részeként kialakuló ellenanyagok vizsgálatával is. E tesztek a betegség kezdetét követően általában négy hét múlva válnak pozitívvá, de csak az esetek mintegy felében. A társuló májgyulladás általában enyhe és magától gyógyul; a májsejtekből felszabaduló enzimek emelkedett szintjével igazolható. Hasonló tünetei lehetnek a nyirokszövet-gyulladásnak, a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladásnak, a májgyulladásnak, toxoplazmózisnak, néhány daganatos betegségnek.

Kezelése

A diagnózis felállítása után  a beteg intravénásan kortikoszteoridot és széles spektrumú antibiotikumot kap, szigorú májvédő diétával kiegészítve.

„Bár a kórházi kezelés 2-3 hetet vesz igénybe, a felépülés annál hosszabb folyamat” – magyarázza a szakembert, s hangsúlyozza, hogy a gyerekeket ilyenkor  a testnevelés alól is felmentik. A felnőttek gyógyítása 3-6 hétig tart. Érdekességként említette meg, hogy egykor a katonaköteles fiatalnak akár egy évig is elhalaszthatták a katonai szolgálatát, ha kiderült, hogy mononukleózisban szenved. A kezelés része a rendszeresen végzett  májtesztek, továbbá a vérkép, a szedimentáció és a vizeletminta ellenőrzése.

Ha idejében fény derül a betegségre és megfelelően kezelik, akkor sikeresen gyógyítható. Ha kezeletlen marad vagy későn fedezik fel, a gyógyulási folyamat évekig is elhúzódhat, krónikussá válhat, s újabb tünetek jelenhetnek meg. „Annyit még tudni kell, hogy mivel fertőző betegségről van szó, a beteget ennek megfelelően kell kezelni, vagyis  a kórház fertőző osztályán az egészséges emberektől elzárva” - jegyezte meg dr. Balázs Tibor.

A mirigylázban szenvedő betegeknek nyugalomra van szükségük, amíg a láz, a torokfájdalom és a rossz közérzet megszűnik. A léprepedés veszélye miatt nehéz tárgyak emelését és küzdősportokat 6-8 hétig kerülni kell akkor is, ha a lép nem nagyobbodott meg érezhetően.     

A higiénia mindenek felett

Bár igazából a mononukleózist okozó vírus ellen védtelenek vagyunk, egyet tegyünk meg: legyünk maximálisan óvatosak: ahányszor csak lehet, alaposan mossunk kezet, lehetőleg ne igyunk még legjobb barátunk poharából se, és jól fontoljuk meg, kivel és mikor létesítünk intim kapcsolatot.

(kovács)