Gyermekekkel utazni

Milyen élményekkel, utazásokkal gazdagítsuk a szünidőt?

fotolia
Autós utak

A hosszú autóút (néha a rövidebb is) a felnőtteket is megviseli, a kicsiket még inkább. Ha nyűgösek, sírósak, a rossz hangulat az egész családra ráragad, s ez nem kellemes kezdése a nyaralásnak. Mit lehet tenni, hogy a gyerek jobban viselje az utat?

* Ne nyár elején induljunk el, hisz általában mindenki ekkorra tervezi az utazást, s a nagy forgalomban lassabban érünk el úti célunkhoz.

* Tervezzük be több megállót, pihenőt, hogy a gyerekek jobban bírják az utat, s ne legyen szükség kényszermegállókra.

* Előre gondoljuk át, mennyi üdítőt csomagolunk, hogy a gyerekek ne unalmukban igyanak.

* Csomagoljunk megfelelő mennyiségű harapnivalót, hogy ha dugóban kell állnunk, akkor is legyen elég.

* Vigyünk alkalmas társasjátékot, könyvet. Ha van rá lehetőségünk, laptopot is lehet mesefilmmel, de ne feledjük, hogy pár óra alatt lemerül.

* Ha nappal utazunk, használjunk napellenzőt a hátsó ablakon. A klímával bánjunk óvatosan, ne legyen a kinti hőmérséklethez képest túl nagy a különbség.

* Ha nappal esedékes az utazás, akkor is legyen egy vékony takaró az autóban.

* A gyerekekre adjunk kényelmes utazóruhát. Ne szorítsa, ne vágja őket sehol. Ezt a tanácsot magunkra vonatkozóan is megfogadhatjuk.

* Legyen kéznél utazótabletta, fájdalomcsillapító, ragtapasz.

* Vigyünk magunkkal vánkost, hogy minél kényelmesebb legyen az út.

Nyáron a szülőknek nemcsak az okoz gondot, hogy hol legyen a gyerek a két hónap alatt, hanem az is, hogy milyen élményekkel, utazásokkal gazdagítsák a szünidejét. Minden gyerek más, és minden korosztályt más érdekel.

 

Kisgyerekkel

Az ő igényei nagyobbak, mint a felnőttekéi, így az utazás során az ő kényelmét kell leginkább szem előtt tartani. Legyen idő és lehetőség a rendszeres étkezésre, pihenésre. A programok közé iktassunk be olyanokat, amelyek a piciket is érdeklik: úszást, strandolást, sok játékot. A szálloda legyen bababarát, a program pedig kényelmes és ne túl sűrű.

 

Kiskamasszal

Ez a korosztály soha nem szeret unatkozni. Állandó aktív figyelmet igényel, ezért jó olyan programot, utazást választani, ahol folytonos mozgásban lehet a gyerek, míg a szülő pihen. Ilyen például a gyermekprogramokat (lovaglás, sport) kínáló szállodák, akvaparkok vagy nyugat-európai körúton Disneyland (Franciaországban), Legoland (Németországban). A legfontosabb, hogy a gyerek ne unatkozzon, s érezze, hogy az utazás neki is szól.

 

Nagykamasszal

Ha a család megtalálja vele a közös hangot, nagyszerű nyári utazásokat szervezhet. Ebben a korban már kialakul az érdeklődési kör. Ha a városlátogatás érdekli őt, iktassuk be a programba, ha természetkedvelő, járjuk végig vele a természettudományi múzeumokat, menjünk ez túrázni. Ezek a programok a családot is összehozzák, és remek kikapcsolódási lehetőségek. A lényeg, hogy mindenki megtalálja a neki szóló élményt. Adjuk meg a nagykamasznak a kellő szabad mozgást is, vonjuk be a program tervezésébe, de azért érezze, hogy vannak határok, melyeket nem lehet átlépni.

 

Egyedülálló szülőként

Az egyedülálló szülőknek nehezebb dolguk van a nyári utazás tervezésekor. Ha lehet, ők jobban vonják be a gyermeküket a helyszín, program kiválasztásába, hogy a kirándulás igazi családi élmény legyen. Esetleg vázoljunk fel több lehetőséget, melyek közül a gyerek választhat. Figyeljünk arra, hogy a gyermeknek, bármely korosztályba tartozzon is, az élmények gyűjtése, a család egységének az érzése a lényeg, nem pedig az, hogy milyen drága utazáson vesz részt.