Így hatástalanítsuk rossz étkezési szokásainkat

A rohanás, a stressz és a fáradtság csak felerősítik a testnek káros viselkedést. Most eláruljuk, hogyan hatástalanítsuk őket!

Fotolia

 

Nem véletlenül állítják, hogy a reggeli a nap legfontosabb része. Ébredés után ugyanis a vér cukorszintje rendszerint nagyon alacsony, ezért mielőbb fel kell tölteni a szervezetet energiával.

Sajnos, még mindig sokan kihagyják a reggelit, amit a  stresszel és a helytelen étkezési szokásokkal magyaráznak. Vannak rá módszerek, amelyekkel ezt meg lehet változtatni. A legfontosabb, hogy elegendő időnk legyen a reggeli elkészítésére és elfogyasztására. Ilyenkor ne siessünk, s lehetőleg családi körben fogyasszuk el. A kiegyensúlyozott reggeli gyümölcsből és zöldségből, gabonaféléből és tejtermékekből álljon. Ne feledkezzen meg a 100 százalékos dzsúszról sem.

„A jó minőségű reggeli növeli a kreativitást, a kifejező készséget és a rövid távú emlékezetet, aminek következtében jobb lesz az iskolai és a munkahelyi teljesítmény. Azoknak az embereknek, akik rendszeresen reggeliznek, stabilabb a testsúlyuk, és kevésbé fenyegeti őket a túlsúly. Ráadásul nem fogyasztanak egészségtelen tízórait vagy nem reggeliznek későn – magyarázta dr. Pavol Minárik gasztroenterológus.

Rendszertelen étkezés

Napközben az egyes étkezések között tartsunk 3-4 órás szünetet. Ha túl hosszú a szünet, a vércukorszint lezuhan, nem tudunk összpontosítani, romlik a hangulatunk, álmosak és ingerültek leszünk. Naponta ötször kellene étkeznünk, mindig ugyanabban az időpontban. Persze, ez nem annyira egyszerű, főleg a munkában, ahol stresszben vagy forgalomban vagyunk. Ilyenkor a rendszertelenül étkezünk és mindent megeszünk, ami a kezünk útjába kerül. Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt a helyzetet? „Próbáljuk kiválasztani a kedvelt élelmiszereinket, és ezekből állítsa össze az étlapot egész évre. Ha lesz áttekintésünk arról, hogy mit eszünk, ez arra fog kényszeríteni bennünket, hogy megtervezzük az étkezést. Fontos, hogy mindig legyen kéznél alapanyag egyszerű ételek elkészítéséhez, például gabonaféle, rizs, tésztaféle, fagyasztott és tartósított zöldség, kenyér, dzsúsz - tanácsolja dr. Minárik. ”

 

Ha túl sokat eszünk

Vannak pillanatok, amikor megálljt kell mondani. Ha ész nélkül eszünk, ez megterhelheti a gyomrot, álmossá, figyelmetlenné válhatunk. Hosszú távon rossz emésztést és túlsúlyt válthat ki. Fordítsunk figyelmet olyan ételek fogyasztására, mint amilyen a barna kenyér, gabonaféle, tésztaféle, tej, gyümölcs, zöldség, dzsúsz. Kerülje a magas zsírtartalmú ételeket, amelyek nem tartalmaznak fontos tápanyagokat, csak átmenetileg emelik meg a cukorszintet és rövid ideig telítenek.

A helyes étkezési szokások kialakítása az út afelé, hogy elkerüljük a túlevést. Együnk gyakrabban, de keveset. A siker kulcsa a zsíros ételek és erősen édesített ételek fogyasztása. Ne feledkezzen meg arról, hogy minden étkezésben legyen gyümölcs vagy zöldség. A mozgás, amikor elégetjük a felesleges kalóriát, kulcsfontosságú szerepet játszik.

Túl sok kalória

A testi és lelki vitalitás szempontjából a legrosszabbak a gyorsételek. Leggyakrabban az édességek és a sós ropik csábítanak el bennünket. Elfogyasztásuk után hangulatváltozás következhet be, hiszen a cukorszint nem stabil. A leggyakoribb forgatókönyv az önsajnálat. Az éhségnek több oka van, például a két étkezés között eltelt hosszú idő, továbbá a stressz, az unalom, vagy az, hogy nincs elég idő a rendes étel elkészítéséhez. A hűtőszekrény meggondolatlan kirablása gyorsan meglátszik az alakunkon is.

Hogyan változtassuk meg étkezési szokásainkat

Elsősorban azt kerüljük el, hogy farkaséhesek legyünk. Ilyenkor nagyobb az esély arra, hogy egészségtelen ételt eszünk. A táplálkozástudományi szakemberek rámutatnak, hogy a magas kalóriaértékű ételek fogyasztását hasznos alternatívákkal pótolhatjuk. Érdemes magunknál tartani egy-két szem diót, gabonát, gyümölcsöt, dzsúszt. Ezek mentőövként szolgálnak, ha hirtelen ránk tör az éhség.

Fast food

Vacsorára ön is kedveli a gyorsételeket? Ne higgye, hogy ez az egyedüli lehetőség az energia pótlására.

 „Írja össze azokat a termékeket, amelyek szükség esetén gyors energiával látják el a szervezetét, tápanyagokat tartalmaz, és jó hangulatra derítik. Ez lehet dió, aszalt vagy friss gyümölcs és zöldség, dzsúsz, saláta.

(kovács)