Előjegyzés helyett konzultációért kérnek pénzt az orvosok

Panaszkönyv: Vrabec Mária rovata

Érdeklődni szeretnék, van-e joga a szakorvosnak 8 eurót elkérni időpontos vizsgálatért. Neurológiai kivizsgálásra volt beutalóm Komáromban. Odatelefonáltam, és a nővérke közölte velem, hogy egy hónap múlva mehetek a doktornőhöz, de 8 euró ellenében már 3 nap múlva is tud fogadni délután egy órakor. Mivel a vizsgálat sürgős volt, az utóbbi lehetőséget voltam kénytelen választani. Kifizettem a pénzt, cserébe kaptam egy pecsét és aláírás nélküli bizonylatot. A váróteremben ki van függesztve egy árlista, amelyen többek között ez áll: „konzultácia s pacientom 8 eur”. A doktornő csupán 11 óráig fogadja a nem fizetős betegeit. Az endokrinológusnál is hasonló a helyzet, azzal a kivétellel, hogy ő behívja az első vizsgálatra érkező gyanútlan áldozatot, majd odabenn felteszi a kérdést: „Most akarja a vizsgálatot 8 euróért, vagy visszajön 2-3 hét múlva?” Úgy tudom, a fizetett időpontot eltörölték. Vagy mégsem?

Másik kérdésem is volna. Végeznek-e béltükrözést, gasztroenterológiai vizsgálatot altatásban, s ha igen, hol található a rendelő, és kifizeti-e a biztosító?

Tisztelettel: N. I., Komárom

 

Pontos időpontra való előjegyzésért a törvény szerint tavaly április óta nem kérhetnek pénzt az orvosok. A parlament az egyenlőségre hivatkozva szüntette meg a fizetéses előjegyzés lehetőségét, de, természetesen, az orvosok megtalálták a kiskaput. Ezelőtt a rendelési idő negyedében fogadhattak fizetős pácienseket, most már csak a hivatalos rendelés után és konzultáció keretében. Tulajdonképpen hallgatólagos megegyezésről van szó az orvosok és betegek között, mert sokan továbbra is igénylik az előjegyzés lehetőségét. Akinek ez nem tetszik, vagy sokallja a pénzt, annak nincs más lehetősége, mint kivárni a sorát. Mivel a szakorvos kevés, országszerte hetekig, néhol hónapokig kell várni egy kivizsgálásra, az öné nem egyedi eset. Tudni kell azt is, hogy a biztosítók csak bizonyos számú vizsgálatot térítenek meg az orvosoknak, tehát nekik is csak akkor éri meg hosszabb munkaidőben dolgozni, ha a betegek hozzájárulnak a költségekhez. Az persze nem tisztességes, hogy a rendelőbe gyanútlanul belépő betegtől azonnal pénzt kérnek, annál kevésbé, hogy ezt rendelési időben nem is tehetik. Aki ilyesmit tapasztal, az illetékes megyei tisztiorvosnál – az ön esetében ez a nyitrai megyei tisztiorvos, Ľubomír Ševčík – tehet feljelentést.

Gasztroenterológiai vizsgálatot több magánorvos is végez altatásban, Komáromhoz közel Érsekújvárban is van rá lehetőség, de mivel az orvos megnevezése reklámnak minősül, azt ajánljuk, nézzen utána az interneten (gastroenterologické vyšetrenie v anestéze). Az anesztézist nem téríti a biztosító, de végbéltükrözéskor érdemes kérni – rendelőtől függően kb. 100-160 euró az ára.